Jušković: "Autoportret sagledan kroz prizmu simbola" je vizuelni dnevnik, koji hronološki prati tok ciklusa života"

Izložba "Autoportret sagledan kroz prizmu simbola", umjetnice Rosande Jušković, otvorena je večeras u galeriji bjeopoljskog Centra za kulturu.

Riječ je o dvadeset radova, podijeljenih u tri dijela, koji zajedno čine cjelinu.

Kako je kazala Jušković, autoportret je tema kojom se bavi još iz osnovne škole, ali, kako je istakla, tek nakon završene srednje likovne škole počela da radi svoje klasične sutoportrete.

"Autoportret sagledan kroz prizmu simbola" je moj magistarski rad, gdje sam na jedan najozbiljniji način odlučila da izučavam ovu i te kako opširnu temu. Prišla sam joj apstraktno, na jedan filozofski način. To je jedan vizuelni dnevnik, koji hronološki prati tok ciklusa života” kazala je Jušković.

Autorka  je kazala da su u njenim radovima zastupljeni simboli poput krugova, trouglova, ameba, oblaka, te da je, osim što je radila na eksponatima, pisala i dnevnik.

“Termini su izvedeni iz filozofskog rječnika, dok su u praktičnom domenu pojmovi predstavljeni kroz fotografiju i simbole iz različitih oblasti da bih posmatraču približila temu” istakla je Jušković.

Izložbu je otvorila Slađana Bubanja Merdović, a muzički su je obogatili učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Lena Petrić,Kalina Leković i Vasilija Fatić.

 

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović