Drljević: "Svetislav Šestović je “Stožerom i Zatarjem “ opovrgao mnoge teorije da knjigu iz istorije može napisati istoričar"

Promocija knjige ''Stožer i Zatarje'' autora Svetislava Šestovića održana je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Kako je kazao Veselin Drljević, Šestović je svoju knjigu napisao prema kazivanju svojih predaka, ali i istražujući istoriju, knjige i zapise pojedinaca, ali koja ovako napisana sigurno može poslužiti istoričarima, zagolicati kritičare i visoko podići ljestvicu naučnim radnicima.Drljević je kazao da je Svetislav Šestović je “Stožerom i Zatarjem “ opovrgao mnoge teorije da knjigu iz istorije može napisati istoričar.

"Šestović kada je stvarao knjigu nije se samo oslanjao na usmena predanja i svjedočenja pamtiša, već je veoma temeljno, obilazeći institute i biblioteke opisao Balkanske ratove, popise stanovništva, iseljavanje muslimana,, a nije zaboravio ni kulturnio život i razvoj školstva” kazao je Drljević.

Kako je kazao književnik Miladin Joksimović, Svetislav Šestović  u knjizi “Stožer i Zatarje” otrže od zaborava mnoge događaje koje, kako je naveo, u vremenu elektronskih medija gase pamćenja predanja i kazivanja, što samo po sebi prijeti da se događaji iz prošlosti trajno izgube.

“ Svetislav svojom knjigom upravo želi da sačuva i ovjekoveči jedan dio svijetle prošlosti Stožera, čitavog Zatarja i Vraneške doline, ali i da bez imalo ustezanja, prikrivanja ili umanjenja krivice opiše i nedjela, nerazumijevanjačovjeka kao pojedinca pa sve do skupine ljudi, posebno u dijelu nesrećnih ratnih dešavanja u Drugom svjetskom ratu “ istakao je Joksimović.

Da bjelopoljski kraj nije imala do sada ovakvu vrstu monografije kazao je na promociji i Tadija Bošković.

“Autor ove obimne monografije svojom jasnom leksikom i preciznom terminologijom kazuje o mnoštvu tema. Knjiga nosi nenametljive poruke utemeljene u tradiciji koje su aktuelne i u sadašnjosti, kao univerzalne istine osvjetljavaju budućnost.Učinio je to Šestović u mjeri in a način na koji bi mu mogli pozavidjeti istaknuti pproučavaoci narodnog života pojedinih krajeva” istakao je Bošković.

Ističući razloge koji su ga ponukali da napiše djelo, Šestović je kazao da je bogata prošlost vraneško-zatarskog kraja istorijski slabo osvijetljena.

“Naravno ni prošlost nije bajna i jednoznačnai toga sam se dotakao u ovoj knjizi, koliko su mi dopustili dostupni relevantni izvori i dokumenta. Ali, toliko je ljudi, junaka i heroina svojim životom posvjedočilo neprolazne vrijednosti našeg naroda  i uopšte svakog slobodoumnog čovjeka da ta buktinja i danas svijetli” kazao je Šestović.

Program je vodila novinarka Anđela Šestović.

Tekst i foto: Vanja Šabanović