Održane dvije radionice za roditelje u okviru projekta ,,Znanje i zdravlje-Droga ne“

NVO "Novi poredak" je u partnerstvu sa NVO "Korak promjene" u okviru projekta pod nazivom Znanje i zdravlje-Droga ne! realizovao dvije informativno edukativne radionice za roditelje učenika. Cilj održavanja radionica je bio povećanje informisanosti roditelja o uzrocima i posledicama narkomanije, kao i izgradnja praktičnih tehnika za rano prepoznavanje simptoma i znakova konzumacje droge i ostalih PAS-a (psihoaktivnih supstanci) kod mladih.

Rješavanje potencijalnih problema upotrebe narkotika kod srednjoškolaca zavisi od implementacije sveobuhvatne prevencije uz koordinisano i kvalitetno mapiranje problema od strane porodičnog okruženja, škole i institucija sistema. Roditelji su dobili kvalitetne informacije u pravcu kako prepoznati korisnika narkotika, šta roditelji ne smiju da rade, šta roditelji mogu da urade itd. Predstavljanjem brošure za roditelje su istaknute i zablude roditelja i smjernice prvih koraka u liječenju mladih. 

Predavači na radionicama na kojima je predstavljena brošura, profesor Tomislav Tomović i profesorica  Danka Gurešić su istakli načine dejstva droga, njihov uticaj na tjelesno i psihičko zdravlje i ukazali na promjene u ponašanju koje se u tom slučaju javljaju. Navedeni su i razlozi uzimanja narkotika kod srednjoškolske omladine i mapirani  faktori i problemi sredine. Ukazano je na ispravne i pogrešne postupke roditelja u slučaju sumnje da njihovo dijete koristi narkotike, kao i na adrese na koje se mogu obratiti kako bi dobili adekvatnu i stručnu asistenciju. 

Projekat traje šest mjeseci i podržan je od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore. 

Koordinator projekta, profesor  Radivoje Bogavac

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak