“Poslovni forum prilika da jačamo turističku privredu i doprinosimo boljoj povezanosti i saradnji poljoprivrednih proizvođača sa potrošačima”

Poslovni forum na temu "Poljoprivreda i turizam - razvojna šansa Crne Gore", održan je danas u hotelu “Franca” u okviru drugog dana Sajma poljoprivrednih proizvoda, mehanizacije i seoskog turizma “Naše selo”.

Cilj foruma, kako se moglo čuti danas, jeste da se ukaže na nezamjenjivi državni i društveni značaj sela u 21. vijeku, te da se na  jedan sistemski način  afirmišu, ohrabre i osnaže svi oni  koji su odabrali  da svoje poslovne i životne ambicije i stremljenja realizuju u seoskom okruženju. Forum je otvorio predsjednik Opštine Petar Smolović  koji je tom prilikom istakao  da Bijelo Polje kao centar sjevera Crne Gore predstavlja  regionalni centar razvoja svih djelatnosti.

“Možemo se pohvaliti da na današnji dan imamo 2.628 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, domaćinstava i proizvođača. Mislim da je to kao opština najveći broj u Crnoj Gori“ kazao je Smolović. Istakao je i da  su svi prisutni na jučerašnjem sajmu, imali priliku da se uvjere u bogatstvo asortimana  poljopirvrednih i drugih  proizvoda.

“Suština je u ujedinjenju turizma i poljoprivrede. Ono što se negativno dešavalo na svjetskom ekonomskom tržištu od korona krize, ratova, nedostatka hrane, energenata, sve je to povećalo tražnju za zdravom hranom i povećalo značaj i svijest šta znači zdravlje i zdrav život. Mislim da će sve više biti interesovanja u budućnosti da ljudi provedu turistički odmor na nekoj zdravoj destinaciji”, poručio je prvi čovjek Opštine, dodajući da je potrebna sertifikacija, standardizacija, kao i dobar marketing da bi se proizvodi naših proizvođača našli na meniju naših kafića i skupih hotela.

Aleksandar Stijović, savjetnik predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj, izrazio je zadovoljstvo dobrom organizacijom sajma i biznis foruma, pohvalivši pritom Opštinu i Turističku organizaciju, koje su organizovali tu manifestaciju uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

“Organizacija sajma sa tematskim biznis forumom je svakako odličan primjer kako, kroz dobro osmišljene događaje, jačamo turističku privredu i doprinosimo boljoj povezanosti i saradnji poljoprivrednih proizvođača sa potrošačima. Domaći proizvodi proizvedeni u Crnoj Gori na ovaj način dolaze do potrošača direktno, ali ono što je još važnije, kroz ovakve sajmove hotelski lanci, kao i trgovci stiču sliku šta to sve može crnogorska poljoprivreda da ponudi, u kom obimu i u kom kvalitetu”, poručio je, između ostalog, Stijović.

Anđa Vukčević-Zorić, regionalna koordinatorka u Stalnoj radnoj grupi za regionalni i ruralni razvoj Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Nikšiću, za Radio Bijelo Polje je kazala da se bave posebnom promocijom poljoprivrednog ruralnog razvoja.

"Mi na nivou regiona implementiramo sve što je u kontekstu ruralnog razvoja, promovišemo poljoprivredni održivi ruralni razvoj kroz regionalnu saradnju. Pričaće se o tome šta sve SWG radi u regionu, koliko smo zastupljeni i koji su to projekti koje mi sprovodimo”, istakla je Vukčević-Zorić.

Jedan od panelista na biznis forumu bio je i mr Dejan Zejak iz Biotehničkog centra, čije je izlaganje bilo vezano za sjever, njegove potencijale, kao i mogućnosti proizvodnje hrane u ovom regionu.

"Sjever je jedan potpuno ruralni dio Crne Gore sa prednostima koje ima vezanim za klimu, zemljište, sa odličnom tradicijom i preduslovima za dalji razvoj proizvodnje hrane. Što se tiče samog zemljišta negdje gotovo 50% kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta je locirano u regionu opština gdje protiče rijeka Lim, a to su Plav, Andrijevica i Bijelo Polje. Drugi dio je za region opština Mojkovac i Kolašin. U ovom sjevernom dijelu Crne Gore je najbolji potencijal za proizvodnju hrane. Osim potencijala postoji i dobra tradicija“ naveo je Zejak.

Na današnjem poslovnom forumu govorilo se, između ostalog, i o inovacijama u poljoprivredi, automatizovanom upravljanju zemljištem i poljoprivrednom proizvodnjom, EU fondovima i agrobudžetu koji su namijenjeni poljopirvrednicima, a predavači su bili Stefan Đurović iz Telegroup Srbija, Miroslav Cimbaljević iz Direktorijata za poljoprivredu, Dževad Mekić iz IRF, Ratko Bataković iz Poljoprivrednog klastera CG, i drugi.

Autorka: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jevrić

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE