Otvorena izložba “Čistilište” autorki Džoganović i Laković

Izložba „Čistilišteˮ umjetnica Marije Džoganović i Katarine Laković, otvorena je u Centra za kulturu. Izložba je koncipirana kao prostorna instalacija koja posmatrače uvlači u prostor čistilišta, kao fazu kroz koju svaki čovjek mora proći bar jednom u životu, a neki iz njega nikada ne izađu, kazala je, u uvodnom obraćanju Slađana Merdović Bubanja.

“Umjetnice dovode u korelaciju unutrašnje duhovno i spoljašnje materijalno čišćenje. Ljudi u jednoj fazi duhovnog napretka imaju potrebu da čiste kako spoljašnjost, tako i unutrašnjost.Pitanje je, šta dolazi prvo. Da li je potrebno krenuti od spoljašnjosti -materijalnog svijeta, i ići ka unutrašnjem, duhovnom svijetu, ili duhovno ćišćenje inicira potrebu za čišćenjem materijalnog svijeta. Ostaje pitanje za svakog od nas”, istakla je Merdović Bubanja.

Marija Džoganović je diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, na Odsjeku slikarstvo, u klasi profeosora Dragana Karadžića. Dekanka je  i profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Koautorka je udžbeničkih kompleta za likovnu kutluru u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja. Od 2017.godine inicira i rukovodi brojne humanitarne projekte u kojima sa studentima slika murale, i organizuje likovne radionice u zdravstvenim ustanovama za djecu, kao i specijalnim ustanovama za djecu. U saradnji sa Specijalnom psihijatrijskom bolnicom u Kotoru prošle godine je pokrenula humanitarni projekat “Art-terapija”, gdje vodi likovne radionice sa pacijentkinjama ove ustanove. Usavršavala se u Francusakoj.

Katarina Laković je završila Fakultet vizuelnih umjetnosti na Univerzitatetu “Mediteran”, na kome je angažovana na mjestu saradnika u nastavi. Tokom studija je učestvovala na  brojnim projektima, konkursima iradionicama. Radila je murale u humanitarne svrhe u zdravstvenim ustanovama za djecu i ranjive grupe, kao i na projektu “Art-terapija”. Od 2021. godine je prodekanka za nastavu.

Obje umjetnice iza sebe imaju brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji iinostranstvu.

Izložbu “Čistilište” otvorio je akademski slikar Mladen Blažević.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto:Vladimir Jelić