Večeras u Bijelom Polju počinje manifestacija "Ponovo radi bioskop"

Ljubitelji sedme umjetnosti u Bijelom Polju će u okviru manifestacije ''Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023.'', koju organizuju Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturuod večeras biti u prilici da gledaju dugometražne i kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane filmove, kao i koprodukcijske projekte, koje je Filmski centar Crne Gore posredstvom različitih konkursa podržao od 2017. do 2023. godine.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazala direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović program će biti otvoren večeras u 19 časova projekcijom filma ''Grudi'', u režiji Marije Perović.

“Cilj manifestacije je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove publike. To se naročito odnosi na opštine koje godinama nisu imale bioscope, a koje su zahvaljujući procesu digitalizacije, koja je počela od 2019 godine, i lokalnim samoupravama, Ministarstvu kulture i medija kao i Filmskom centru Crne Gore, dobili nove bioskopske sale” kazala je Božović.

Ona je istakla da su odabrani filmovi koji su finansijski podržani od strane Filmskog centra Crne Gore i zajedno sa crnogorskom Kinotekom napravili jedanu dobru selekciju.

“Pored većinskih crnogorskih filmova, biće prikazan i film iz regiona bosanskohercegovački” Praznik rada”, pored toga biće prikazani kratki igrani filmovi, dokumentarni i animirani filmovi “ istakla je Božović

Ona je dodala da će se filmovi prikazivati i u drugim salama centara za kulturu u kojima je Filmski centar Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, završio proces digitalizacije – u opštinama Pljevlja, Berane, Mojkovac, Nikšić, Kotor, Tivat, Bar, Herceg Novi i Podgorica. Manifestacija je počela 14. marta u Podgorici, a trajaće do 6. juna.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: gov.me