Vlada uvodi nove mjere zaštite zdravlja novinara

Zbog prijetnje širenja virusa korona i obaveze medija da poštuju pravila koja podrazumijevaju što manje društvenih kontakata, i sa druge strane, obaveze da transparentnost bude u najvećoj mjeri poštovana, što je temeljno opredjeljenje Vlade, te da bude pravovremeno i kvalitetno zadovoljeno pravo javnosti da zna i medija da dobiju informacije odredili smo procedure i pravila kako bi bilo zadovoljeno sve navedeno u mogućoj mjeri.
 
   1. Konferencije za medije u vezi sa svim aspektima sprečavanja širenja virusa korona i aktivnosti državnih organa u vezi sa tim održavaće se u amfiteatru Instituta za javno zdravlje.
 
   2. Javni servis Radio i Televizija Crne Gore je danas u Institutu instalirao i isprobao opremu za direktan prijenos svih događaja.
   
  3. Radio-difuzni centar omogućio je svim radio i televizijskim stanicama preuzimanje TV signala RTV CG. Komercijalne televizije sa nacionalnom pokrivenošću isprobale su sistem i pokazalo se da je sistem već funkcionalan. Ostale televizije mogu signal preuzeti na način na koji je omogućeno preuzimanje signala zasijedanja Skupštine Crne Gore.
 
   4. Služba za odnose s javnošću Vlade će u saradnji sa Ministarstvom javne uprave postaviti platformu putem koje će novinarima biti omogućeno postavljanje pitanja u realnom vremenu odnosno dok traju konferencije za medije – kao da su na licu mjesta.
 
   5. Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore i Institut za javno zdravlje će, po procjeni, neke događaje prenositi uživo putem društvenih mreža i platformi poput Youtube, Facebook i dr.
 
   6. Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore će pored navedenog sve događaje snimiti i kao i do sada stavljati medijima na raspolaganje fotografije i video snimke svih događaja.
 
   7. PR tim koji koordinira komunikacije Vlade nastojaće da u najvećoj mjeri izađe u susret zahtjevima medija za gostovanjima i intervjuima, ali molimo za razumijevanje situacije koja nije uobičajena.
 
U najkraćem mogućem terminu ćemo obavijestiti medije o svim tehničkim aspektima navedenog.
 
Očekujemo da već tokom sjutrašnjeg dana (utorak, 17. mart) cio sistem bude funkcionalan o čemu ćemo dostaviti informacije.
Od medija očekujemo da dostave Službi za odnose s javnošću jednu adresu elektronske pošte koja će medijima služiti za logovanje na platformu za postavljanje pitanja.
 
Budući da je dio medija već odredio da neki novinari rade od kuće pozivamo medije da dostave Službi za odnose s javnošću Vlade Crne Gore dodatne adrese elektronske pošte na koje žele da PR Služba Vlade i ministarstva dostavljaju uobičajene materijale.
 
Sačuvajte sebe, svoje porodice i sve druge. Ostanite doma! :)
 
 
Saopštenje i foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
 
Tekst objavila: Sanida Kajević