IJZ: Planirati kupovinu na vrijeme

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) savjetuju građane da pred predstojeće praznike planiraju kupovinu na vrijeme", kazali su da treba napraviti spisak potrebnih stvari, skratite vrijeme boravka u prodavnici i poštovati distancu.

"Brinite o sebi i svojima kao i o ljudima oko vas", navode iz IJZ.

Preporučuju da se prekriju usta i nos tokom boravka u prodavnici.

"Imajte kod sebe dezinfekcione maramice na bazi alkohola kako bi dezinfikovali ruke i ručke korpe ili kolica. Ne dodirujte lice rukama", navodi se na Tviter nalogu IJZ-a. Po dolasku kući, kako se preporučuje, potrebno je oprati ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

"Ruke operite i kada završite sa odlaganjem namirnica", kažu iz IJZ. Ponovili su da nema dokaza da je ambalaža povezana sa prenosom korona virusa.

"Međutim, ako želite, ambalažu možete obrisati vlažnim maramicama na bazi alkohola i ostaviti je da se osuši na vazduhu kao mjeru dodatne predostrožnosti", navodi se u objavi IJZ-a. S obzirom da su pred nama neradni dani, od posebnog je značaja da planirate kupovinu na vrijeme kako bi izbjegli gužve.

Napravite spisak potrebnih stvari. Skratite vrijeme boravka u prodavnici. Poštujte distancu.  Brinite o sebi i svojima kao i o ljudima oko vas, poručili su iz Instituta.

 

Izvor: RTCG