Narednih nekoliko mjeseci da se vakciniše 300 hiljada građana

Vakcinacija protiv virusa Kovid-19, predstavlja najbolju preventivnu mjeru, a u narednih nekoliko mjeseci planirano je da se vakciniše oko 300 hiljada građana Crne Gore, kako bi se stekao kolektivni imunitet, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na sastanku sa NJ.E. britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

Kako je saopšpteno iz tog vladinog resora Borovinić Bojović je upoznala ambasadorku Medoks da se u narednom periodu očekuje isporuka kontigenata vakcina prema utvrđenoj dinamici, među kojima je, pored ruske Sputnjik, kineske Sinofarm, američke Fajzer i britanska vakcina Astra Zeneka, koja u količini od 84 hiljade stiže u Crnu Goru kroz Kovaks mehanizam. Ona je navela da će se vakcinacija sprovoditi u skladu sa Nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu Kovid-19 vakcina.

"Dr Borovinić Bojović je ambasadorki predočila planove Ministarstva zdravlja i u procesu digitalizacije zdravstvenog sistema i novom platformom „Corona odgovor“, koja se priprema na nivou Vlade Crne Gore, gdje građani mogu da dobiju sve odgovore i informacije u vezi sa epidemijom izazavanom virusom Kovid-19", navodi se u saopštenju.Britanska ambasadorka Karen Medoks je, kako dodaju iz ministartva, rekla da je ponosna što je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala razvoj i testiranje vakcine sa Oksforda.

Izvor: rtcg