Pozdravili odluku da budu prioritetni za vakcinaciju

NVO “Ugostitelji Crne Gore” pozdravljaju odluku Vlade da zaposleni u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva budu svrstani u prioritetnu grupu za vakcinaciju.Pozvali su sve članove da, u što kraćem roku, dostave spisak zaposlenih Ministarstvu ekonomskog razvoja putem e-maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., kako bi proces vakcinacije počeo što prije.

"Ovo je samo jedan od 12 zahtjeva koje smo prošle srijede dostavili Vladi, a čije usvajanje je nužno ako želimo da imamo uspješnu ljetnju turističku sezonu. Ne odustajemo ni od preostalih 11 zahtjeva i pozivamo Vladu da najkasnije u srijedu započnemo rješavanje zahtjeva, a čije usvajanje rješava krucijalna pitanja koja tište turističku privredu. U suprotnom, kao što smo već ranije najavili, organizovaćemo masovne proteste", naglašavaju u ovoj NVO.

Napominju da bi neispunjavanje zahtjeva dovelo u pitanje turističku privredu, jer su mnogi hotelijeri i ugostitelji pred bankrotom.Kako podsjećaju u saopštenju njihovi zahtjevi su bezuslovna isplata subvencija na zarade zaposlenima u sektoru ugostiteljstva, povećanje subvencije za zarade zaposlenih na iznos 250 eura za II kvartal, smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500€ u neto iznosu.

Zahtjevi su i bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije, produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih banaka i IRFCG ) i za kredite koji su reprogramirani u 2021. godini ili im je u toku 2021. godine produžen grejs period, oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020. i 2021.godinu i odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća...) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata.

Izvor: Rtcg