Sinđelić ne može da dobije azil u Crnoj Gori

Srpski državljanin Saša Aleksandar Sinđelić (38), koji je prije dva dana predao zahtjev za dobijanje azila, ne može dobiti međunarodnu pravnu zaštitu crnogorskih vlasti, piše Pobjeda.

Shodno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, lice koje je počinilo teško krivično djelo za koje je predviđeno pet godina kazne zatvora - ne može dobiti utočište.

Sinđelić je uhapšen u ponedjeljak u Podgorici, po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska jer je u toj zemlji osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva i krađe.

Njemu je nakon hapšenja određen ekstradicioni pritvor – potvrdila je za Pobjedu savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Sinđelićev zahtjev za dobijanje azila uslijedio je dan prije isteka roka od petnaest dana od ulaska na teritoriju Crne Gore.

Članom 30 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca precizno se definišu okolnosti kada se isključuje pravo na supsidijarnu zaštitu.

Pojašnjeno je da se azil neće odobriti strancu koji traži međunarodnu zaštitu, ukoliko postoje ozbiljni razlozi na osnovukojih se smatra da je učinio, podstrekavao ili na drugi način učestvovao u izvršenju: zločina protiv mira, ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti utvrđenog međunarodnim dokumentima, teškog krivičnog djela, djela koja su u suprotnosti sa ciljevima i načelima Ujedinjenih nacija, predstavlja opasnost za nacionalnu bezbjednost i javni poredak Crne Gore.

''Teškim krivičnim djelom, u smislu stava 1 tačka 1 alineja 2 ovog člana, smatra se krivično djelo za koje se u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore može izreći kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna''– piše u Zakonu.

O zahtjevu Sinđelića Ministarstvo unutrašnjih poslova će odlučiti u zakonskom roku od osam mjeseci.'' Rješenjem sudije za istragu, Sinđeliću je nakon saslušanjaodređen pritvor, a zbog međunarodne potjernice koju je raspisala Hrvatska''– kazala je Muzurović.

Ona je dodala da protiv ovog rješenja Višeg suda Sinđelić ima pravo žalbe. Sinđelić je svjedok saradnik u procesu protiv trinaestočlane grupe koja je osuđena za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.

Viši sud je, ranije, 22. aprila odbio zahtjev Hrvatske, po upućenoj zamolnici, za izručenje Sinđelića od 1. jula 2017. radi izdržavanja kazne zatvora od 21 godinu na koju je osuđen presudom Županijskog suda u Vukovaru od 28. aprila 2011. zbog teškog ubistva Mirka Fotisa i krađe.

Izvor:AntenaM