EU ojačala i proširila sfere uticaja

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević ocijenio je da je Evropska unija (EU), nakon unutrašnjih dešavanja koja su uzdrmala njene temelje, ojačala i proširila sfere uticaja na globalnom planu.

On je, tokom susreta sa mladim diplomatama iz 30 država, rekao da zemlje Zapadnog Balkana moraju zajednički isticati važnost prisustva EU u regionu i podsjećati da su oduvijek dio Evrope.

Drljević je, govoreći na panelu u okviru 12. Ljetnje škole za mlade diplomate "Gavro Vuković", koja je u Kolašinu okupila oko 50 mladih diplomata iz 30 država, istakao da je politika proširenja kroz istoriju EU prepoznata kao jedan od ključnih mehanizama jačanja jedinstva, evropskog duha i saradnje i njegovanja različitosti.

On je naveo da je potrebno razumjeti da Uniji i državama članicama politika proširenja nije uvijek u vrhu prioriteta, jer imaju potrebu da se okrenu svojim građanima i međusobnim odnosima.

"Na nama sa Zapadnog Balkana je da zajednički potenciramo važnost prisustva EU na ovom prostoru i podsjećamo da mi jesmo dio Evrope, te da želimo sa njima da dijelimo iste demokratske vrijednosti i principe. EU kakvu danas poznajemo, sa 28 država članica i vrlo specifičnim i zahtjevnim sistemom donošenja odluka, ne samo da opstaje i da se adaptira na promjene, već evoluirajući kontinuirano jača i širi svoje sfere uticaja na globalnom planu. Upravo iz tog razloga je kroz vrijeme, od njenog osnivanja, kontinuirano privlačila druge evropske države da joj se priključe“, istakao je Drljević.

Izvor:RTCG