Crnoj Gori 10,5 miliona eura

Za osam tematskih projekata koji se finansiraju u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora 2014–2020. odobreno je 40 miliona eura, od kojih je za crnogorske partnere opredijeljeno 10,5 miliona eura.

Zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka, Ivana Glišević Đurović, kazala je prilikom dodjele grantova za tematske projekte, da je to rezultat uspješnog broja rada institucija i organizacija tri države.

"Odobreni su projekti iz oblasti kulture, vanrednih situacija, zdravstva, poljoprivrede, turizma, saobraćaja i konkurentnosti", kazala je Glišević Đurović na ceremoniji koju je organizovala Kancelarija za evropske integracije.

Kada je riječ o oblasti kulture, u okviru projekta 3C gdje je vodeći partner Ministarstvo kulture, planirana je restauracija starog zatvora u Kotoru koji će postati sjedište regionalnog centra za razvoj kulture i kreativnih industrija.

Glišević Đurović je rekla da je u oblasti konkurentnosti aktivnostima projekta Smart Adria, gdje je vodeći partner Ministarstvo ekonomije, predviđeno uspostavljanje tri laboratorije zasnovane na konceptu plavog rasta u Crnoj Gori, Albaniji i regijama Pulja i Molize.

Ona je podsjetila da je ukupna vrijednost Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora 2014–2020, 93 miliona eura.

Izvor: RTCG