„Zadovoljenju pravde pristupati kroz razumijevanje i toleranciju“

Ministar pravde Vladimir Leposavić povodom jučerašnje situacije u Tuzima ocijenio je da je nastup predsjednika te opštine Nika Đeljošaja bio pretjeran dok stav koji je zauzeo predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić smatra opravdanim.

"Jučerašnji nastup gospodina Đeljošaja je bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit. Iz tog i drugih razloga, ocjena ove situacije i stav koji je zauzeo predsjednik Vlade su opravdani", navodi se u saopštenju Leposavića. Ministar je kazao da treba imati u vidu da zdravstvene mjere i restrikcije traju već godinu, a sa njima, kako je dodao i ekonomske teškoće koje posebno trpe mali privrednici, ugostitelji i građani-preduzetnici. "Posebno je važna činjenica da je Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana. Na to nas podsjeća i obavezuje i Evropski sud za ljudska prava", kazao je ministar pravde ljudskih i manjinskih prava. Ministar u saopštenju navodi da je u brojnim slučajevima, kao što je predmet Kastels protiv Španije, taj Sud istakao da je „sloboda izražavanja važna svima, a posebno izabranim narodnim predstavnicima“ i naglasio da „izvršna vlast, zbog svoje dominantne pozicije, treba da pokaže uzdržanost u pribjegavanju krivičnom postupku i da ovakve slučajeve rešava drugim sredstvima "Budući da Đeljošaj zastupa interese i prava građana Tuzi i svojih sunarodnika, želimo da vjerujemo da nije imao za cilj da izazove nestabilnost državnih institucija, jer bi to bilo krajnje neodgovorno prema svim građanima uključujući i mještane opštine Tuzi i njihove interese i potrebe", navodi se u saopštenju Leposavića.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava apeluje na sve političke subjekte, građane i medije da temama od opšteg interesa pristupaju dobronamjerno i odgovorno, a ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesima. "Predstavnici političke većine i građani koji su proteklih godina i decenija trpjeli sistematsku diskriminaciju imaju jedinstvenu priliku da zadovoljenju pravde pristupe kroz razumijevanje i toleranciju prije negoli zahtijevanjem oštrih osuda i sankcija, jer je ovo drugo upravo bio manir prethodne vlasti koji je naše društvo odlučilo da napusti i prevaziđe. Kada su u pitanju nacionalne i druge manjine, ovo nije samo preporuka, već i obaveza cijelog društva i svih njegovih institucija", zaključuje se u saopštenju ministra Leposavića.

Izvor: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava