Krivokapić: Vlada će trajati četiri godine

Aktuelna Vlada trajaće četiri godine, jer je izabrao narod glasovima 41 poslanika, kazao je premijer Zdravko Krivokapić i poručio da se ovog puta ne može desiti politička korpucija i promjena izborne volje građana.

On je to rekao u odgovoru na šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Dragutina Papovića da li će poštovati član 110 Ustava i prihvatiti činjenicu da je Vladi na čijem je čelu prestao mandat.

“U članu 110, stav 1, Ustava propisano je da Vladi, između ostalog, prestaje mandat ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine”, naveo je Papović.

Kako je kazao, to znači da Vlada budžet mora predložiti zaključno sa 30. martom u ponoć, ili joj u suprotnom prestaje mandat.

“Vaša Vlada je Skupštini dostavila, odnosno predložila budžet 31. marta, što je protivustavno. Vlada nije ispunila uslov za predlaganje budžeta koji je propisan u članu 110, stav 1, Ustava, čime joj je po sili Ustava prestao mandat. Prema neformalnoj političkoj terminologiji Vaša Vlada je pala i nalazi se u tehničkom mandatu”, naveo je Papović.

Krivokapić je, u odgovoru Papoviću, rekao da sluša različita tumačenja i da nije zabrinut.

"Tražio sam odgovor na tri različita načina. Jedan je da li postoji neki standard koji to može da povtrdi i našao sam - postoji onaj koji vrlo jasno i precizno kaže kako se vrši računanje vremena”, kazao je Krivokapić.

Kako je naveo, po tom standardu, rok za predlaganje budžeta određen je kalendarskim datumom podrazumijeva da taj rok ističe 31. marta u ponoć.

“Drugo, Zakonom o upravnom postupku propisano je da rok koji je određen za mjesece i godine ističe onog dana u mjesecu, odnosno godini, koji po svom broju odgovara danu kad je dostavljeno izvršenje”, kazao je Krivokapić.

To su, kako je naveo, dva primjera prakse prethodne Vlade i Skupštine.

“Oni koji danas tvrde da je to neustavno onda su tada kršili ustav. To je činjenica koja je nesporna", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, navedeni primjeri su samo kap u moru drugih primjera kojim se demantuju.

“Pored toga što mijenjate ideologiju na svakih par godina, nedopustivo je da mijenjate i pravna tumačenja jer to ima negativne implikacije na prava građana”, naveo je Krivokapić u odgovoru Papoviću.

On je kazao da se rokovi računaju na isti način “i kada ste u poziciji i u opoziciji.”

“Nije dobro ako bivši potpredsjednik Vlade, za vrijeme svog mandata, nije primjećivao da Vlada radi nezakonito, a čim napusti tu fotelju, smatra sasvim nešto drugačije”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da će Vlada trajati četiri godine, “jer je nju izabrao narod sa 41 poslanikom.”

„Izborna volja i način promjene izborne volje koji ste vi znali da uradite vrlo vješto i to se isključivo i samo zove politička korpucija je nešto što se ovoga puta ne može desiti. Ni pod pritiskom bilo koga, ni po stavovima koje vi sad iznosite“, zaključio je Krivokapić.

Papović je rekao da je Krivokapićevoj Vladi prestao mandat po sili ustava.

“U svakom slučaju, mislim da vašoj Vladi i treba da prestane mandat, jer ovih pet mjeseci je pokazalo da je ovo najgora Vlada u istoriji Crne Gore, po svim parametrima, po rezultatima kojih nema”, kazao je Papović.

izvor:mina