Dodatni uslovi od EU ne bi vodili ubrzanju pristupa

Bilo kakav dodatni mehanizam uslovljavanja korišćenja fondova Evropske unije (EU) u ovoj fazi procesa pristupanja ne bi bio produktivan, ocijenila je glavna pregovaračica Crne Gore sa Unijom, Zorka Kordić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa, rekao je da EU mora napustiti koncept meke sile i mnogo pažljivije i odlučnije kontrolisati resurse koji odlaze na Zapadni Balkan.

”Vjerujem da ćemo sve načine za unapređenje efikasnosti finansijske podrške EU dogovarati kao i do sada, u duhu konstruktivnog dijaloga sa kolegama iz nadležnih institucija EU”, kazala je Kordić, komentarišući izjavu Picule.

Ona je navela da je suština finansijske podrške EU državama u procesu pristupanja upravo da pruži doprinos naporima institucija da usklade svoje propise, politike i prakse u različitim oblastima sa pravilima i standardima Unije.

”Upravo zbog činjenice da su ključne reforme zahtjevne po pitanju investicija koje su neophodne, svakako uz pretpostavku snažne političke volje da se one sprovedu, smatram da su ova dva preduslova neodvojiva i neophodna za uspjeh u reformskim procesima”, ocijenila je Kordić.

Izvor: Rtcg