Suđenje za "pokušaj terorizma" odgođeno za septembar

Glavni pretres u slučaju "Pokušaja terorizma na dan izbora" odgođen je za 5. septembar jer je odbrana zahtijevala izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića.Suđenje je u bilo zakazano za devet sati u podgoričkom Višem sudu a pristutni su bili lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i okrivljeni Bratislav Dikić sa advokatima.

Prethodno je bilo zakazano za 28. mart i odloženo je zbog nedolaska Dikića.Apelacioni sud je početkom februara 2021. godine objavio odluku kojom je ukinuo prvostepenu presudu na koju su optuženi u ovom predmetu osuđeni na skoro 70 godina robije.Predmet je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Prvostepenom presudom, koju je 9. maja 2019. godine izreklo krivično vijeće sutkinje Suzane Mugoše, Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina robije, dok je vozač ovog političkog saveza Mihailo Cađenović osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Izvor: Rtcg