I ove godine besplatni udžbenici za osnovce

Ministarstvo prosvjete Crne Gore saopštilo je da je i ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike javnih ustanova osnovnog obrazovanja.

"Štampanje besplatnih udžbenika je u toku i do kraja jula će biti završeno, dok će prva isporuka u škole stići početkom avgusta", saopšteno je iz tog resora.

Ministarstvo je juče uputilo dopis svim osnovnim školama da obave pripremne aktivnosti i koordiniraju besplatnu podjelu udžbenika.Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici javnih ustanova osnovnog obrazovanja.

"Kapitalnim budžetom za 2022. godinu za ovu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od 2 miliona i 477 hiljada eura. S obzirom da je cijena papira na svjetskom tržištu u porastu, pretpostavljamo da će u tu svrhu biti potrebno izdvojiti još sredstava, koje ćemo na vrijeme i obezbijediti", poručuju iz Ministarstva prosvjete.Podaci o učenicima koji su upisali prvi razred i onih koji će sljedeće školske godine pohađati od II do IX razreda, dostavljaju se Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva početkom jula, a isporuka udžbenika će se vršiti čim ih škole kompletiraju u MEIS-u( Informacioni sistem obrazovanja Crne Gore).

Izvor: rtcg