Nijesu izabrane sudije Ustavnog suda

Poslanici crnogorskog parlamenta nijesu danas izabrali sudije Ustavnog suda, jer nijedan od četiri predložena kandidata nije dobio dvotrećinsku podršku.Glasanju je prisustvovao 41 poslanik Demokratskog fronta, Demokrata, koalicije Crno na bijelo i Socijalističke narodne partije.

U sali za vrijeme glasanja nijesu bili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije.Za sudije su bili predloženi Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.

Predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda utvrđen je glasovima poslanika Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.Oni su predloženi na osnovu javnog poziva od 1. avgusta, a zakonske uslove ispunilo je 17 kandidata.Ustavni sud, od ukupno sedam, sada ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje.Predsjednik suda je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić i Desanka Lopičić.Miodrag Iličković je sredinom septembra ispunio uslove za penziju, početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.Mandat sudijama Ustavnog suda je 12 godina.

Izvor: Mina