Skupština Savjeta Evrope 26. januara o napretku Crne Gore

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) raspravljaće u četvrtak, 26. januara, o napretku koji je Crna Gora postigla u oblasti jačanja vladavine zakona i sprovođenja propisa koji se tiču zaštite medijskih sloboda i ljudskih prava.

U pitanju je izvještaj koji je pripremio poslanik PSSE Pjero Fasino, a temelji se na nalazima Komiteta za praćenje praćenje poštovanja obaveza nastalih po osnovu članstva u Savjetu Evrope. U dokumentu se ističe da je Crna Gora 2022. godine doživjela značajnu političku nestabilnost koja je bila rezultat kontinuiranog procesa transformacije nakon izbora 2020.godine, koji su po prvi put u istoriji zemlje omogućili formiranje vlasti bez Demokratske partije socijalista."Početkom februara 2022. godine Vlada koju je formirao Zdravko Krivokapić smijenjena je nakon izglasavanja nepovjerenja. Predsjednik države Milo Đukanović predložio je 3. marta da bivši potpredsjednik Vlade Dritan Abazović formira vladu.

Dugi pregovori su bili neophodni da bi se našla većina u podijeljenom parlamentu. Skupština je 28. aprila potvrdila novu koalicionu vladu sa Abazovićem kao premijerom, oslanjajući se na podršku DPS-a, bez učešća. Glavni fokus ove vlade bio je na primjeni reformi neophodnih za ubrzanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, uključujući i one koje preporučuju nadzorna tijela Savjeta Evrope", piše u izvještaju.Podsjeća se da je obavljena posjeta od 10. jula do 13. jula koizvjestioca PSSE za Crnu Goru Damijena Kotijea i Nikosa Tornaritisa i da im je tada omogućeno da detaljno razgovaraju o razvoju događaja u vezi sa četiri oblasti koje su identifikovane od PSSE kao prioriteti za postmonitoring dijalog. To su nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, sloboda medija i borba protiv korupcije.

Izvor:Rtcg