Nutricionisti riješili dilemu koje mlijeko je zdravije

Vjerovatno mislite da su biljna mlijeka poput bademovog i sojinog mnogo zdravija, međutim varate se.

Ovako izgleda rang lista mlijeka po pogodnostima koje imaju za naš organizam, piše Mondo.rs.

Kravlje mlijeko zapravo ima najviše benefita. U njemu se krije velika količina proteina koji su odgovorni za izgradnju mišića, a takođe sadrži i kalcijum koji je važan za zdravlje kostiju, a obiluje i nutrijentima. Vitamini B12 i A se u mlijeku nalaze u velikim količinama. Oni čuvaju vid i srce.

Ukoliko zbog zdravlja ne možete da pijete kravlje mlijeko, sljedeće na spisku je sojino. Proteini koje ono sadrži slični su onima koje se nalaze u kravljem.

Ova dva mlijeka su najbolja opcija, dok su sva ostala kako kažu nutricionisti, malo hranjivija od filtrirane vode. Na trećem mjestu se nalzi bademovo, pirinčano i ovseno mlijeko. Prednost ovsenog mlijeka je, ipak, u tome što sadrži beta-glukan, vrstu vlakna koja snižava holesterol, te u tom smislu dobro djeluje na zdravlje.

Nutricionisti objašnjavaju zašto su mlijeka od žitarica lošija od kravljeg ovako:

Ona sadrže više ugljenih hidrata i imaju viši glikemijski indeks, što znači da imaju veći efekat na nivo šećera u krvi. Opet, ako vam je iz nekog razloga to jedina opcija, tražite one koji imaju dodati kalcijum.

Na kraju, da ne zaboravimo kokosovo mlijeko koje važi za veoma zdravo, međutim nutricionisti nisu impresionirani. Daleko od toga da nije zdravo, ali sadrži i zasićene masti koje nisu dobre za srce, a sadrži malo proteina i ugljenih hidrata.

Evo koliko kalorija ima u 100 ml svakog mlijeka:

Punomasno kravlje mlijeko – 67 kalorija

Pirinčano mlijeko – 61 kalorija

Sojino mlijeko 58 kalorija

Ovseno mlijeko – 46 kalorija

Sojino mlijeko sa smanjenim sadržajem masti – 37 kalorija

Obrano kravlje mlijeko – 34 kalorija

Zaslađeno bademovo mlijeko – 29 kalorija

Kokosovo mlijeko – 23 kalorije

Nezaslađeno bademovo mlijeko – 16 kalorija

Izvor: Cdm