Igranje u prirodi jača dječiji imunitet

Igranje napolju, po mogućnosti u prirodi, važan je dio odrastanja. Daleko od ekrana, djeca imaju priliku da udahnu malo čistog vazduha, istraže okruženje i istrče se do mile volje sa svojim drugarima.

Mnogi roditelji i nastavnici vjeruju da nije toliko strašno ako se djeca i isprljaju dok su napolju, što je praktično neizbježno, a mnogi od njih vjeruju i da je to dobro za njihov imuni sistem. Nova studija istraživača sa Univerziteta u Helsinkiju pokazuje da je ova roditeljska mudrost tačna.

Objavljena u žurnalu Science Advances, ova studija je bila urađena u predškolskim ustanovama u finskim gradovima Lahti i Tempere, a u eksperimentu su učestvovala djeca uzrasta od 3 do 5 godina. U tri predškolske ustanove djeca su se igrala u dvorištu sa prirodnom zemljom i rastinjem, karakterističnim za šumu. U druge tri predškolske ustanove djeca su se igrala u dvorištu prekrivenim šljunkom. U četiri predškolske ustanove djeca su se prvo igrala u dvorištu sa šljunkovitim tlom, a poslije ponovo na istom dvorištu, ali sada pošumljenom. Naučnici su od djece uzeli odgovarajuće biološke uzorke na početku eksperimenta, i još jednom na kraju, poslije 28 dana.

Kada su uporedili odgovarajuće podatke dobijene analizom bioloških uzoraka na početku i na kraju eksperimenta, oni su bili šokirani. Istraživači su, naime, otkrili da su djeca koja su se igrala u nedavno pošumljenim dvorištima imali iste rezultate kao ona koja su se oduvijek igrala u takvoj sredini. Mikrobiom njihovog stomaka i kože se drastično povećao, a analiza njihove krvi je otkrila veće prisustvo protivupalnih proteina, što pokazuje da je došlo do jačanja njihovog imuniteta.

Ova studija je pokazala da nije sve izgubljeno za djecu rođenu u gradu, koja u rijetkim trenucima provode vrijeme u prirodi. Mala promjena okruženja u njihovim vrtićima može da utiče na veliku pozitivnu promjenu u dječijem zdravlju, i tako njima i njihovim roditeljima, ali i svima koji rade u predškolskim ustanovima, značajno olakša život, posebno tokom sezone gripa.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić