Hijaluronska, mliječna ili voćna – koja je kiselina najbolja za vašu kožu?

Kiseline su čest sastojak proizvoda za lice i neizostavne su u njezi kože. Postoje dvije glavne grupe: alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA).

Prve su rastvorljive u vodi i uglavnom djeluju površinski, što ih čini dobrom opcijom za piling, smanjenje bora i poboljšanje teksture kože, ali mogu i stimulisati proizvodnju kolagena. BHA, s druge strane, duboko prodiru u pore i stoga su korisne u liječenju i prevenciji akni.

U okviru ove dvije kategorije (AHA i BHA) nalaze se različite kiseline sa različitim prednostima za kožu.

AHA kiseline

Glikolna kiselina

Dobija se iz šećera i jedna je od najčešćih koje se koriste u njezi kože. Ima najmanji molekul od svih kiselina, pa prodire najdublje, što je čini izuzetno efikasnom. Regeneriše kolagen, zgušnjava tkivo i ujednačava tonus. Osim svih prednosti, ima i nedostatke – budući da prodire tako duboko i rezultira intenzivnim pilingom, često izaziva iritacije.

Mliječna kiselina

Nježnija je od glikolne i privlači vlagu, čineći kožu hidriranom. Stvorena od šećera ili fermentisanog mlijeka, dovoljno je nježna za ljude sa osjetljivom kožom. Prednosti mliječne kupke otkrivene su još u starom Egiptu, a i sama Kleopatra je njegovala kožu na taj način. Svi koji imaju grubu, suhu ili kožu sklonu perutanju, treba da isprobaju preparate na bazi mliječne kiseline.

Voćne kiseline

Još nježnije su voćne kiseline poput limunske (koja se obično dobija od limuna ili grejpa) i jabučne (dolazi iz jabuka). One djeluju na gornji sloj kože i često se kombinuju sa glikolnom ili mliječnom kiselinom da bi se povećala njihova efikasnost.

Salicilna kiselina

To je jedan od najpopularnijih sastojaka za prevenciju i tretiranje akni. Ona prodire u dubinu kože i rastvara ulje koje začepljuje pore, a istovremeno uklanja mrtve ćelije. Najbolje od svega je što ne iritira već upaljenu kožu jer ima antiinflamatorna svojstva.

Hijaluronska kiselina

Najpoznatija je po svojim hidratantnim svojstvima. Njen molekul je u stanju da upije do 1.000 puta veću težinu od sopstvene i sprečava odlazak vode na površinu kože. Tako se sprečava isušivanje kože i ublažava pojava bora.

Kiseline ne dolaze samo u obliku pilinga, već se mogu pronaći i u sastavu krema, seruma i maski. Prije nego što ih nanesete na lice, testirajte formulu na unutrašnjoj strani ruke i sačekajte 48 sati da vidite hoće li biti reakcije. Kada pronađete proizvod koji vam odgovara, možete ga koristiti jednom do dva puta sedmičo.

 

Izvor i foto: Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić