Mnogi ga zovu "VOČKOM - KOMBINATOM", ovo je zdrava grickalica ali kalorična

Konzumiranje oraha može čak da pomogne u kontroli apetita. Orasi su kalorični, ali studije pokazuju da je energija koja se apsorbuje iz njih 21 odsto niža nego što bi se očekivalo na osnovu hranjivih supstanci koje sadrže.

Orasi su prilično kalorilčni, ali u manjim količinama veoma zdravi. Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje povoljno deluju na krvne sudove i poboljšavaju pamćenje jer utiču na stvaranje neurotransmitera neophodnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne sudove.

Iako se zna da utiče na snižavanje lošeg holesterola i umanjuje metabolički sindrom, pokazalo se i da poboljšava spavanje onima koji rade noćne smjene, ali i ublažava džet-leg.

Zanimljivo je da je ruski naučnik Mičurin orah nazvao "voćkom - kombinatom" jer se kod oraha koristi sve: lišće, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo.

Mnogima je najpoznatiji kao sastojak tradicionalne pite sa orasima, ali je odličan dodatak i slanim jelima i sosevima.

Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata, zdravih vlakana, proteina, vitamina i minerala. Iako mnogi smatraju da orasi dodaju kilograme, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne sudove kao zasićene masti.

Orasi takođe mogu da smanje apetit. U dobro kontrolisanoj studiji na 10 gojaznih ljudi, ispijanje smutija napravljenog od oko 48 grama oraha jednom dnevno tokom pet dana smanjilo je apetit, u poređenju s placebo napitkom s jednakim brojem kalorija i hranjivih supstancama.

Osim toga, nakon pet dana konzumiranja smutija od oraha, skeniranje mozga pokazalo je da su učesnici povećali aktivaciju u regiji mozga koja im je pomogla da se odupru primamljivim kolačima ili pomfritu.

U istočnjačkim kuhinjama salata od svežih krastavaca i oraha koristi se kao predjelo. Orah se dodaje i gustim salatnim prelivima kojima se obogaćuju različite salate ili se poslužuju pored njih, a često se dodaju i sirevima.

 

Izvor  i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić