Pogledajte 15 razloga zbog kojih treba jesti smokve svaki dan

Ako umjesto slatkiša uzmete zrele plodove smokve - to je nešto najpametnije što možete da uradite za sebe. Prve smokve - ivanjdanske su već stigle. I dok se sladimo ovim ukusnim plodovima imajte na umu da u tijelo ubacujete najsavršeniji dar prirode.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od liječenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvodžem i drugim mineralina. Pred vama je 15 dobrih razloga zbog kojih je neophodno da uključite smokve u redovnu ishranu.

15 razloga da jedete smokve što češće:

Prevencija raka - Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstuacije.

Smanjuje holestrol - Dokazano je povoljno djelovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija visokog krvog pritiska i srčanog udara - Omega 3 i Omega 6, kojim smokve obiluju, su veoma važne za zdravlje kardio vaskularnih organa.

Pomoć u lečenju dijebetisa - Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja. Ipak, ukoliko se koriste umereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje - Redovno uzimanje smokvi sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Laksativno dejstvo i lijek za stomačne tegobe - Kompot od smokve djeluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospešuju rad crijeva i uklanjaju grčeve u stomaku.

Pomoć kod hemoroida - Dnevna konzumacija smokvi je kod liječenja hemoroida efikasna.

Zdrave su za kožu - Kada se direktno nanosi na kožu, pečena smokva može da izliječi upalu poput apscesa i čireva.

Liječe akne - Zbog visokog sadržaja vode, pire od smokve deluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i lečenju akni.

Mijenjaju mliječne proizvode - Ukoliko ste netoleratntni na mliječne proizvode, smokve mogu da vam pomognu. Pune su kalcijuma i zato su odlična alternative onima koji ne mogu da piju mlijeko ili jogurt.

Ubijaju viruse - Svježa smokva smirujuće djeluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije.

Pomožu mršavljenju - Bogate dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezbjeđuju više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

Čuvaju kosti - Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za djecu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi.

Otklanjaju nesanicu - Sadržaj tritofana u smokvama pomaže u liječenju nesanice i poremećaja sna. Minerološki sastav pozitivno djeluje na nervni sistem, pa pomaže i kod depresije.

Pojačavaju seksulanu želju - Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život i uživanje, naravno, uz redovno korišćenje.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić