Plačete svaki put kada sjeckate luk? Evo kako da se riješite suza

Stalno plačete dok siječete luk? Nudimo vam neke trikove koji će pomoći da spremite ručak bez suza. Kada sjeckate ovo povrće, vi napadate njegove ćelije koje se tom prilikom brane od "ubijanja" tako što ispuštaju ćelijsku tečnost, odnosno citoplazmu, a ona kada se nađe u vazduhu proizvodi gas koji je baziran na sumporu, a koji ne odgovara našim očima.

Uz ove trikove izbjegnite suze:

  1. Hladnoća

Stavite luk u frižider nekih 15 minuta prije sjeckanja ili ga potopite u led na 30ak sekundi, kažu da će oči manje suziti ako je luk hladan. I staro pravilo iskusnih kuvara, budite brzi i pažljivi.

  1. Žvaćite nešto

Neki kažu da ne puste ni suzu ukoliko sve vrijeme dišu na usta, dok drugi kuvari smatraju da ako žvaćete malo hleba dok sjeckate, suze neće krenuti.

  1. Mali trikovi velikih majstora

Postavite ventilator da duva u blizini i tako ćete otjerati isparavanje koje će vam donijeti suze. Isto tako, ako kuvate još nešto, možete sjeckati luk blizu drugog isparavanja i time ćete smiriti miris luka, a jedan od najboljih savjeta je da potopite luk u vodu i tako sjeckate, mada ne znamo koliko je to praktično i bezbjedno. Posljednji trik nam govori da dasku na kojoj siječemo natopimo sirćetom i kažu da time provjereno zaustavljamo isparavanje i plakanje.

Isprobajte nešto od ovoga, možda će vam donijeti olakšanje i učiniti ljepšim svako spremanje ručka i sjeckanje luka.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić