Ovo su najčešće higijenske greške

Od ranog djetinjstva ljudi uče o glavnim principima brige o sebi. Svako razumije koliko je važno redovno prati ruke i prati zube.

A koliko griješimo prilikom održavanja lične higijene?

Često se ne razmišlja o higijenskim navikama koje nam zapravo mogu nanijeti štetu. Čak je i način na koji sušimo tijelo nakon tuširanja i sječemo nokte bitan.

Lice peremo nakon tjelesne aktivnosti, a ne prije

Stručnjaci smatraju da je važnije umiti se pre bavljenja tjelesnom aktivnošću.

Bolje je unaprijjed isprati svu šminku ili prljavštinu i onda nećete morati da brinete o čistoći kože nakon vežbanja onako kako biste to morali da se niste umili prije.

Ako to ne učinite, onda je bolje ne brisati oznojno lice nakon treninga – inače rizikujete začepljenje pora. Dovoljno je nježno tapkati kožu pamučnim peškirom.

Uvijek počinjemo da peremo zube na istom mjestu

Kada stalno peremo zube na istom mjestu, najviše pažnje posvećujemo zubima koji su prvi oprani. Zubi koje peremo poslednje privlače manje pažnje jer nam ta radnja dosadi prije nego što dođemo do zadnjih zubi.

Zbog toga stomatolozi savjetuju da se ne navikavate na isti obrazac četkanja i uvijek započnete pranje zubi na različitim zubima kako biste ih ravnomjernije četkali.

Siječemo mokre nokte

Mokri nokti su mekši od suvih, pa se njihovo sječenje može činiti lakšim. Ali, u stvari, ova metoda donosi više neprijatnosti, jer se nokti savijaju, a rez se se može pretvoriti u „krvavi obračun“.

Neravne ivice noktiju mogu da se zakače za odjeću, što može da ošteti i jedno i drugo, ali mogu i ozbiljno da ogrebu. Zato je bolje sjeći nokte kada su suvi.

Uzdamo se u efikasnost vlažnih maramica

Antibakterijske maramice ubijaju bakterije, ali samo na čistim rukama. Ako je koža prekrivena prljavštinom ili masnoćom, alkohol u maramicama neće moći da prodre u kožu. Redovno pranje ruku u ovom slučaju će biti pouzdanije.

Dječje maramice uopšte ne sadrže dovoljno alkohola da uklone viruse i bakterije.

Previše sušimo tijelo nakon tuširanja 

Stručnjaci ne savjetuju brisanje nakon tuširanja. Peškirom uklanjamo mrtve ćelije koje štite kožu. Umjesto toga, najbolje je pričekati da se koža sama osuši ili je nježno tapkati peškirom.

Koristimo mirisne uloške

Mirisni proizvodi za žensku higijenu mogu da poremete pH ravnotežu kože, što dovodi do iritacije. Treba odabrati higijenske proizvode koji ne sadrže nikakve dodatne hemikalije.

Stavljamo previše paste na četkicu za zube

Stomatolozi se ne slažu da što više paste za zube koristimo, to je pranje zuba bolje. Pranje s puno paste za zube može da dovede do fluoroze kod djece. To je oštećenje zubne gleđi prouzrokovano viškom fluorida, koji s godinama može da oboji zube i učini ih sklonijima karijesu.

Fluoroza pogađa uglavnom djecu. Ali ipak, korišćenje previše paste za zube s abrazivnim česticama u kombinaciji s jakim trljanjem može da prouzrokuje slabljenje zubne gleđi. Sve ove probleme možete izbjeći ako pri svakoj upotrebi koristite pastu za zube u količini veličine zrna graška.

Zapostavljamo prostor iza ušiju

Ljudi  ne bi trebalo da čiste uši štapićima. Ali ako tijelo počne da proizvoditi više ušnog voska, što može dovesti do neprijatnosti  ili gubitka sluha, bolje je konsultovati doktora koji će sprovesti potrebne postupke.

Pritom često zaboravimo da očistimo područje iza ušiju, iako se to preporučuje. Ako to ne učinimo, naša koža može početi da ispušta neprijatan miris. Kako biste spriječili da se to dogodi, trebalo bi svakodnevno da  perete područje iza ušiju.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić