Najmlađe uključite u pripremu jela i naučite ih zdravim navikama

Dobro je poznato da je doručak najbitniji obrok u danu, a osim hranjivosti važno je da bude nutritivno bogat, zdrav i raznolik. A svakodnevno doručkovanje jedna je od najvažnijih prehrambenih navika koju bi dijete trebalo usvojiti od malih nogu.

Takođe izuzetno je bitno istaknuti i važnost konzumacije voća, koje će biti odličan i zasitan međuobrok, a mogu ga ponijeti i u školu pa pojesti za vrijeme odmora.

Uključite li djecu u pripremu zdravih jela učite ih o samostalnosti, organizaciji i sticanju obaveza. Takođe, na taj će način i sami naučiti napraviti jednostavne i ukusne obroke koje mogu konzumirati prije ili nakon škole i koji će sa stola nestati u trenu. Pripremanje obroka za njih biće važna i velika stvar, a vama će donijeti osjećaj sigurnosti da je dijete konzumiralo hranjiv doručak ili ručak i dok nije pod vašim nadzorom.

Zdravi jelovnik za djecu ne razlikuje se puno od prehrane koju bi trebalo da sprovode i odrasli. Svakome od nas potrebne su hranjive stvari: ugljeni hidrati, masti, proteini, minerali i vitamini. Jedina razlika je u tome što je djeci u različitoj dobi potrebna različita količina tih nutrijenata. Promjena nikako ne smije biti nagla, već postepena, a najbolje ćete je sprovesti ako slatkiše i grickalice postepeno počnete mijenjati njihovim zdravijim varijantama. Isto tako, potrudite se da uz svaki obrok uvedete neko povrće ili voće, više konzumirajte ribu i bijelo meso, a manje gotovu hranu kupljenu u pekarama.

Iako djeca znaju odbijati povrće i neke nutritivno bogate namirnice, postoje rješenja kako da ipak konzumiraju cjelovitu hranu. Ponekad je potrebno strpljenje, ali se višestruko isplati. Evo kako djeci približiti pravilnu prehranu:

uključite djecu u pripremu obroka (neka miješaju, dodaju sastojke i slično),

prilikom pripreme objasnite im za što je ta namirnica dobra,

povežite namirnice s njihovim omiljenim likovima iz crtića (Popaj je jeo spanać da bude snažan, Snježana je jela jabuke kako bi imala lijepe bijele zube itd.),

nabavite im dječje kutije u koje će spremiti svoj ručak ili užinu,

napravite kreativna jela za djecu, tj. kreativne oblike od hrane (brokula može poslužiti kao drvo, jaje kao sunce i oblak, žitarice kao brežuljak i sl.).

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić