Najčešći uzrok oštećenja mozga se može spriječiti: Uvedite u ishranu ključnu namirnicu

Osnove strukture i funkcija mozga postavljaju se još tokom trudnoće majke i u ranom djetinjstvu djeteta, a od izuzetne važnosti je ono što jedemo i pijemo svakog dana.

Ljekari kažu da o zdravom mozgu u starosti treba brinuti od najranije mladosti, ali i da nikad nije kasno da u njega počnemo da ulažemo više.

Tokom trudnoće, veoma je važna ne samo folna kiselina, koja je već skoro svima poznata, već i jod koji je ključan za rad štitne žlijezde. Tiroida igra ulogu u metabolizmu, ali određuje i rast i razvoj mozga fetusa. Zato Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je "manjak joda najvažniji uzrok oštećenja mozga koji se može spriječiti" i to u cijelom svijetu.

U djetinjstvu se nastavlja brzi razvoj mozga, za koji su neophodne omega-3 masne kisjeline. Zato se savjetuje redovna konzumacija ribe, kao i uzimanje ribljeg ulja. Nisu preporučljivi slatkiši ni slatka pića..

U odraslom dobu, takođe, treba voditi o količinama šećera i soli u ishrani. Korišćenje prerađene hrane koja je spremna za jelo čim je kupite u supermarketu dovodi do smanjenja važnih doza vitamina B3, B6, B12, D i E, kao i magnezijuma, selena i cinka koji su svi važni za funkciju mozga.

Istraživanja ukazuju da ovakva ishrana može biti povezana i sa povećanim rizikom od depresije i štetnim promjenama u djelovima mozga koji su "zaduženi" za učenje i pamćenje.

Dugoročne studije su dokazale vezu između kvaliteta ishrane i hipokampusa koji predstavlja centar za pamćenje u mozgu. Preporučuje se da se svakog dana pojede bar jedna porcija zelenog lisnatog povrća kao što su spanać, kelj, brokoli, kao i porcija mahunarki (pasulj, sočivo) i žitarica. Ukoliko ne dodajete mnogo šećera ili neki krem, kafa i čaj su, takođe, dobrodošli.

U poznoj starosti se povećava rizik od demencije, ali mnogo manje je to slučaj u zemljama kao što su Japan i Italija. To se povezuje sa ishranom u kojoj ima dosta ribe, povrća i fermentisanih namirnica kao što su kiseli kupus i jogurt.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić