Kako da vaše dijete bude nezavisno i snalažljivo u budućnosti

Osam poučnih metoda vaspitanja. Vaspitanje djece je cijela jedna nauka koja zahtjeva posvećenost. Međusobno povjerenje je jako bitno i praktično predstavlja osnov svega, a upravo je najteže to dostići.

Metode vaspitanja u Japanu se razlikuju od ostalih dijelova svijeta i dosta se može naučiti od ove vrijedne nacije. Japanski roditelji ne prate svoju djecu na svakom koraku i uče ih nezavisnosti i snalaženju bez ičije pomoći.

Postoje razne studije o vaspitanju, a istraživanje žene koja je provela šest godina u ovoj zemlji nam je pokazalo neke smjernice koje možemo slijediti kada smo u dilemama oko vaspitanja naše djece. 1. Svako dijete je nezavisno

Ovo je jedna od prvih i najvažnijih stvari. Japanci uče dijete da je nezavisno i da sve može samostalno da obavi, pa čak i da jako mali odlaze u školu bez pratnje roditelja, bez obzira da li koriste javni pevoz.

  1. Roditelji ne pričaju o svojoj djeci

Karakteristično za nas je da non stop pričamo o svojoj djeci, i kada ima razloga i kada nema, bilo da su ona uspješna ili neuspješna. Japanci to ne rade.

Oni svoju privatnost drže za sebe, eventualno dijele probleme sa osobama koje su im od povjerenja. Oni nikada ne pričaju o djeci i o njihovim uspjesima, čak to smatraju napornom temom.

  1. Uče djecu da je uzdržanost odlična

Krucijalni element japanskog roditeljstva je uzdržanost i tome uče i djecu. Smatraju da je harmonija i mir značajna za porodicu i da nema potrebe iskazivati prevelike emocije u javnosti, stoga i djecu uče da bez obzira da li su gladni ili bijesni, to treba da zadrže za sebe dok ne dođu kući.

  1. Spremanje obroka je jako značajno za japanske majke

Dok uglavnom danas roditelji prepuste djeci slobodan izbor ručka ili im daju novac da jedu nešto napolju, u Japanu majke ustaju rano i spremaju djeci meso koje će ručati.

Prioritet im je da sve bude šareno i dopadljivo na oko kako bi djeca voljela. 5. Ne postoje stvari koje su samo za djecu

Dok u zemljama svijeta postoje različita ograničenja šta je prikladno za koji uzrast, u Japanu to ne postoji. Tako možete vidjeti u bioskopu horor film prepun strašnih scena i crtani film koji se emituju jedan iza drugog.

  1. Roditelji shvataju prirodu ozbiljno

Japanci sva pravila koja važe u kući, prenose i na prirodu. Nije im strano da prave izlete i uživaju u suncu ispod nekog drveta, ali isto tako nikada nećete vidjeti da se njihova djeca igraju i trče po mjestima koja služe za uživanje i spadaju u prirodu. Oni na taj način izražavaju poštovanje.

  1. Bajke nisu šala

Japanci vole da prepričavaju svoje legende kroz zanimljive bajke za djecu, pa čak organizuju i festivale u kojima oživljavaju mitske likove i približavaju ih djeci, pa na taj način njeguju svoju kulturu i tradiciju što je značajan dio u vaspitanju jednog djeteta.

  1. Roditelji njeguju ekstremnu privrženost

Majke nose svoje bebe svuda, ne biraju vrijeme ni mjesto, a ovo je njihov način da pokažu privrženost i ljubav, dok na primjer zagrljaji i poljupci im nisu mnogo zastupljeni.

Zanimljivo je i da gotovo svi roditelji praktikuju da spavaju zajedno sa svojom djecom sve dok ona ne krenu u školu.

 

Izvor i foto:Una

Tekst objavila:Jasminka Mulić