Šta ne smijete držati u frižideru

U frižideru obično držimo voće i povrće. Međutim, kako tvrde stručanjci i tu griješimo u nekim stvarima.

Neke kuhinjske namirnice najbolje je držati na sobnoj temperaturi.

Određene ne smijete držati u frižideru jer će izgubiti ukus, a možda čak neće biti ni higijenski ispravne.

Hrana koje ne smijete držati u frižideru

Koliko god bilo primamljivo da ugurate što više možete u frižider kada se vratite s pijace ili radnje, možete napraviti više štete nego koristi. Nije nemoguće da ćete određene namirnice morati da bacite. Dakle, ovo je spisak namirnica koje ne bi trebalo držati u frižideru.

Voće koje ne bi trebalo držati u frižideru

Nikada nemojte stavljati u frižider voće koje još nije sazrelo. Bolje je da ga držite na kuhinjskom pultu. Kada sazrije, većinu voća (ali ne banane ili paradajz) premjestite u frižider da bi duže trajalo malo duže. Sječeno voće čuvajte u frižideru.

Avokado takođe ostavite na kuhinjskom pultu da sazri. Nemojte ga stavljati u frižider jer može da izgubi ukus, teksturu i boju. Kada sazri, možete ga držati u frižideru samo nekoliko dana.

Nemojte ovo povrće držati u frižideru:

Bundeva, patlidžan i krompir

I ovo povrće je najbolje čuvati izvan frižidera. Ovo povrće je najbolje držati u posudi za čuvanje krompira jer će spriječiti klijanje i truljenje. Spriječićnje i stvaranje toksičnog solanina.

Paprike i krastavci

Ovo povrće se često čuva u frižideru. To je greška jer na taj način gube svoj ukus i kvalitet. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi. Mnogi drže kisele krastavce u frižideru iako je to bepotrebno, krastavci u tegli su već konzervisani.

Crni i bijeli luk

Za crni i bijeli luk je idealno da ih čuvate u posudi s rupicama zbog dotoka vazduha. Isjeckani bijeli ili crni luk treba da se čuva u frižideru jer su u suprotnom podložni bakterijama.

Kafa, hljeb i začinsko bilje

Niske temperature frižidera mogu promijeniti ukus kafe. Zato je kafu najbolje čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi.

Hljeb će se osušiti u frižideru. Držite ga umotanog u platnenu krpu na sobnoj temperaturi u kutiji za hljeb. Možete i da ga čuvate u zamrzivaču.

Isjeckano svježe začinsko bilje držite u teglici s malo vode na sobnoj temperaturi.

Šta bi trebalo da stoji na svakoj polici frižidera?

Vrata su najtopliji dio frižidera. U njima možete da držite namirnice koje nisu kvarljive.

Najniži dio frižidera je najhladiniji. Na toj polici čuvajte sirovo meso i ribu u zatvorenim posudama.

Voće, povrće i zelenu salatu držite u plastičnim fiokama u frižideru jer su dizajnirane tako da održavaju vlažnost.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić