Mediteranska biljka u bočici: Parfemi s notom smokve idealni za ljetne dane

Tokom ljetovanja dok šetate duž morske obale sigurno ste osjetili onaj slatkasti miris kada god ste prošli uz stablo smokve. Taj opojan miris neko se, srećom, sjetio staviti i u parfeme pa tako ljeto možete ponijeti na koži čak i kada niste na moru.

Posljednjih godina upravo note smokve postale su jako popularne kod oba pola, a sve zahvaljujući dvojnoj prirodi tog mirisa koji je istovremeno botaničan i mliječno sladak.

U parfemima se mogu koristiti note lista smokve kao i samog ploda. Upravo ove iz lista su svježe i "zelene", dok su one iz ploda sočne i slatkaste. Ponekad će se note lista i ploda naći zajedno u parfemima, a smokva se takođe savršeno sljubljuje i s notama kokosa kao i drugim "zelenim" notama.

Smokva je jedan od simbola Mediterana i ona će nas baš svaki put, nepogrešivo, podsjetiti na ljeto i more, a to je upravo ono čemu težimo u toplim mjesecima kada potrošimo ljetni godišnji i moramo se vratiti na posao.

Parfemi s mirisom smokve stvoreni za ljeto

Parfemi s mirisom smokve su lagani i nježni, savršeni za ljeto - njih ćete cijelog dana osjetiti, ali neće biti zagušujući. Kad god ih nanesemo na kožu, vratiće nas ponovo na more i podsjetiti na miris kada prolazimo pored stabala smokava ugrijanih na suncu. A taj slatki, opojni miris obavijaće vas od jutra do mraka.

I miris i ukus ovog sočnog voća jedan su od podsjetnika na kasno ljeto, nešto poput njegovog zaštitnog znaka. Parfemi s mirisom smokve sjajna su uvertira u toplu sezonu, ali i praktičan način kako da nas komadić ljeta prati kroz cijelu godinu - dovoljna su tek dva-tri "šprica" za dašak mora, sunca i ljetne bezbrižnosti na koži.

Smokva je dugo vremena bila simbol luksuza, ljepote i senzualnosti. Parfemi s mirisom smokve iza sebe imaju dugačku istoriju koja seže sve do antike i Grka, koji su prvi prepoznali da smokva nije samo ukusna kao namirnica, nego može biti i fantastičan miris.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić