Velika greška kod sušenja kose koju bi trebalo da izbjegavate

Sušenje kose jedna je od onih uobičajenih, svakodnevnih aktivnosti kojima se bavimo skoro cijeli život pa često nijesmo previše svjesni kako tačno to radimo.

Međutim, stručnjaci ukazuju na činjenicu da mnogi, upravo zbog rutine, često čine veliku grešku, što rezultira suvom i oštećenom kosom. To je problem koji frizeri često primjećuju kod svojih klijenata.

“Jedna od mojih klijentkinja s divnom, čvrstom kosom dužine do ramena sve vrijeme ima problem s kosom na prednjem dijelu koja je oštećena i lomljiva. To mi nije imalo smisla jer joj cijela kosa raste jako zdravo, ali prednji delovi neprestano se lome”, objašnjava jedan frizer za Glamour i dodaje da je ista klijentkinja došla u salon i tražila veliku, okruglu četku za stilizovanje.

“Rekla je kako joj četka traje 4-5 mjeseci prije nego mora da je zamijeni novom. To mi je bilo jako čudno, s obzirom na to da moje traju i po 20 godina, a koristim je profesionalno svaki dan. Zamolio sam je da donese svoju staru četku kako bih je vidio. Vidio sam da je velika četka postala četka srednje veličine jer su se krute najlonske dlake otopile na pola dužine. Fen za kosu bio je previše vruć i četka je počela da se topi. Ako se to događa s četkom, zamislite šta takva temperatura radi vašoj kosi”, objasnio je.

Stručnjaci ističu da je jedna uobičajena greška koju svi pravimo pretjerano vrela temperatura fena za kosu, previše bliski kontakt s kosom i predugo zadržavanje fena na kosi. Ova praksa posebno šteti blajhanoj kosi, a direktno prislanjanje fena na kosu uzrokuje prekomjerno isušivanje i oštećenje kose.

Prema preporukama frizera, rješenje leži u odbacivanju nastavka za sušenje, održavanju veće udaljenosti između kose i fena i izbjegavanju toplotnih metoda stilizovanja poput fena, pegle ili figara. Umjesto toga, preporučuje se sušenje kose na prirodan način, na vazduhu.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić