Mafini sa tikvicama od gotovih kora

Tikvice su često baza za mnoge recepte koje pripremamo tokom ljeta. Od klasičnih punjenih tikvica, preko čamčića i pljeskavica, do hrskavih štapića i čipsa iz rerne, malo je onih koji će odojleti ovom laganom ljetnjem povrću.

Za ljubitelje tikvica pripremili smo recept za mafine od gotovih kora. Ove mafine možete da poslužite za doručak ili večeru, a njihova prednost je u tome što se lako i brzo spremaju i možete da ih služite i vruće, ali i kad se ohlade.

Sastojci:

2 tikvice

3 jajeta

400 g kora za pitu

5 kašika griza

180 ml pavlake

150 g sira

150 ml mlijeka

75 ml ulja

kesica praška za pecivo

1 crvena paprika (po želji)

so

susam za posipanje

Priprema:

Tikvice oljuštite i izrendajte, pa ih ostavite desetak minuta da puste vodu. Ocijedite ih rukama, pa ih pomiješajte sa jajima, pavlakom, sirom, mlijekom, uljem i praškom za pecivo. Na kraju dodajte griz koji će mafinima dati poseban ukus.

Ukoliko je sir koji ste odabrali neslan, dodajte i malo soli u smjesu.

Ako volite da mafini budu šareniji, isjeckajte jednu svježu crvenu papriku na kockice, pa i nju dodajte smjesi od tikvica.

Kore isjecite na trake, pa ih zgužvajte, potopite u prethodno pripremljenu smjesu i sve dobro izmiješajte kašikom. Kalupe za mafine premažite uljem ili obložite papirom za pečenje, pa sipajte smjesu, pospite mafine susamom i pecite ih na 180 stepeni oko pola sata.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić