Ajvar: Šta je bolje - pečena ili barena paprika?

Tradicionalna zimnica je nezamisliva bez ajvara. Neko papriku obavezno peče, a neko obari. Evo nekoliko savjeta i trikova.

Koliko porodica, toliko recepata za ajvar koji se smatra vrhunskom zimnicom. Spisak namirnica koje ulaze u sastav je različit i zavisi od ukusa. Klasičan recept od povrća sadrži obavezno crvenu, mesnatu papriku, a mogu se dodati bijeli luk, patlidžan ili mrkva. Ko voli ljutu verziju, dodaje ljute paprike.

Može da se koristi kao salata, namaz, sos, dodatak glavnim jelima. I njegova gustoća varira prema receptima pa tako može biti gušći ili tečniji.

Pečena ili barena paprika?

Kada je u pitanju zimnica, njegova je priprema najzahtjevnija i često traje nekoliko dana.

Plodovi povrća koji se koriste treba da su svježi, čvrsti, zdravi, jer će samo takvi dati kvalitetan krajnji proizvod.

Osnova tradicionalnih recepata je da se paprika peče dok joj kožica ne postane crna, a zatim se ohlađene gule. Ostave se preko noći da se ocijede kako bi imale što manje vode, a nakon toga samelju na mašini za meso.

Posebnu pažnju treba posvetiti biljnom ulju kojeg koristimo. Obično je to suncokretovo ili kukuruzno ulje, a noviji recepti sadrže susamovo, orahovo ili maslinovo. U zavisnosti od toga, ajvar može imati različite okuse.

Druga grupa recepata za osnovu ima barenu papriku. Svježa se bari u presolcu od vode, sirćeta, ulja, šećera i soli kako bi se lakše samljela. U ovom slučaju kraći je period pripreme. Mnogi tvrde da nema razlike između ovako pripremljene i pečene paprike.

Patlidžan se takođe obari kako bi se odstranila gorčina.

Prženje je važno

Drugi dio pripreme se odnosi na prženje samljevene paprike i drugih sastojaka u ulju. Zbog toga je bitno da sama paprika sadrži što manje vode i da je pustimo nakon pečenja ili barenja da se dobro ocijedi.

U ulje se dodaju samljeveni sastojci i začini (bijeli luk, so, šećer, sirće). Ključno je da se sve dobro uprži, jer od toga zavisi mogućnost čuvanja, gustoća, struktura i okus. Koriste se šerpe sa što širim dnom kako bi bila što veća površina koja se zagrijava. Masa se stalno miješa.

Tegle za pakovanje je potrebno oprati i sterilizovati. Vruć, upržen ajvar se puni u vruće tegle koje zatvorimo i okrenemo naopačke. Prekrijemo ih dekicom ili peškirom i ostavimo preko noći da se polako ohlade. Čuva se na prohladnom mjestu nekoliko mjeseci.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić