Počinje predizborna trka na Kosovu

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 6. oktobra počinje danas i trajaće deset dana.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mjesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica rezervisano 20 poslaničkih mjesta, od toga - deset zagarantovanih poslaničkih mandata pripašće predstavnicima Srba.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu poslije rata. Svi dosadašnji izbori poslije proglašenja nezavisnosti 2008. godine održani su kao vanredni, a najduže su u klupama ostali poslanici koji su izabrani 2010. godine.

Dosadašnja vlada Ramuša Haradinaja najkraće se zadržala na vlasti, podsjeća Kosovo onlajn. Glasanje na Kosovu počinje 6. oktobra u sedam, a birački centri se zatvaraju u 19 sati.

CIK je objavio da, prema preliminarnim podacima, pravo glasa ima 1.937.868 glasača, od tog broja 117.808 glasača nalazi se na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi. Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin s pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

 

 

Izvor:RTCG