UN i SZO zabrinuti zbog povećanja broja zaraženih u BiH

Misije Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a u Bosni i Hercegovini izrazile su zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji, i pozvali vlasti da povećaju testiranja i praćenje kontakata kako bi obuzdale epidemiju.

U zajedničkoj izjavi koordinatorice UN u BiH Ingrid Mekdonald i direktora kancelarije SZO Viktora Olsavskog, navodi se da su te dvije međunarodne agencije "zabrinute izveštajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih kapaciteta s posljednjim oštrim rastom broja slučajeva covida-19". U BiH su u nedelju zabilježena 263 nova slučaja, što je pedesetak osoba manje zaraženih od prosjeka s kojim se zemlja suočava posljednjih sedam dana, prenosi Tanjug.

Iz SZO i UN navode da bi vlasti trebalo da "prošire kapacitete za testiranje i praćenje kontakata, uključujući kapacitete zdravstvenih ustanova, kao i da pojačaju podršku specijaliziranim zdravstvenim radnicima". "Jedan od najvažnijih alata za suzbijanje širenja virusa je praćenje kontakata. Praćenje je temelj odgovora na širenje zaraza od ospica do dječije paralize, ebole do sada, Kovida-19. Vidjeli smo u drugim zemljama kako se taj virus može staviti pod kontrolu agresivnim i ciljanim taktikama strogim traženjem, izolacijom i tretmanom infekcija", stoji u zajedničkoj izjavi. Oni su naveli da će se vlasti i društvo suočiti s većim iskušenjima nakon početka školske godine te su ocenili kako velika odgovornost leži i na građanima koji se trebaju pridržavati osnovnih epidemioloških mera poput održavanja higijene, držanja razmaka i nošenja maski.

Izvor:MINA