U Hrvatskoj počeli parlamentarni izbori

U Hrvatskoj su danas održavaju parlamentarni izbori, a pravo glasa ima više od 3,7 miliona građana. Kako prenosi Anadolija, na ovim parlamentarnim izborima je preko 120 hiljada glasača manje nego prije četiri godine.

Birača sa prebivalištem u Hrvatskoj je 3,5 miliona, dok je bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno registrovano više od 222 hiljade. U trci za 11. saziv Hrvatskog sabora su 2.302 kandidata na 165 listi. U Hrvatskoj je danas neradni dan, a birališta će biti zatvorena u 19 sati. Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske traju dva dana, a počeli su u utorak. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri od ukupno 151 saborskog zastupnika, u 11. izbornoj jedinici koja obuhvata ukupno 41 državu.

U Hrvatskoj će građani ove godine tri puta glasati. Nakon parlamentarnih izbora, 9. juna slijede izbori za Evropski parlament, kao i u drugim državama članicama Evropske unije. Krajem godine, hrvatski građani će birati i predsjednika.

Izvor:MINA

Foto: Pixabay/Ilustracija