Preminuo glumac Mihailo Miša Janketić

Jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u Beogradu, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP), javljaju srpski mediji.

U bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade i Nagrade “Pavle Vujisić” za životno djelo.

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je poslije tri godine postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića. 

Sa velikim uspjehom igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212, Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Srpsko narodno pozorište i Zvezdara teatar).

Nagrada Udrženja filmskih glumaca za životno djelo „Pavle Vujisić“ dodijeljena mu je 2014. godine. Najznačajniju pozorišnu nagradu Dobričin prsten dobio je 2003. godine.

Ostao je upamćen i po ulogama u serijama “Porodično blago”, “Srećni ljudi”, “Bolji život” i “Sivi dom”.

Janketić se bavio pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

 

Izvor: Cdm