Gutereš pozitivno o pregovorima Grčke s Makedonijom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je danas ocijenio da "postoji pozitivna dinamika i mogućnost" da Makedonija i Grčka postignu obostrano prihvatljivo rješenje spora oko naziva Makedonije, a prenosi makedonska vlada.

Gutereš je to rekao u telefonskom razgovoru makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, i podržao pregovore koji se vode pod pokroviteljstvom UN, a najavio da će razgovarati i s grčkim premijerom Aleksisom Cipraspom da bi i njega "ohrabrio da nastavi da radi na nalaženju rješenja".

"Ohrabrujem obojicu premijera i vlade dvije države da nastave da rade u pravcu rješavanja dugogodišnjeg spora", rekao je Gutereš danas popodne u razgovoru sa Zaevom.

Generalni sekretar UN je pozdravio reforme koje sprovodi Vlada Makedonije, uključujući pozitivan pristup odnosima sa susjedima, piše u saopoštenju.

Premijer Zaev je izrazio nadu da će se naći obostrano prihvatljivo rješenje spora s Grčkom i da će to biti dobro za obje strane i za cio Balkan.

"Treba da prestanemo da se bavimo prošlošću, i da radimo zajedno na boljoj zajedničkoj budućnosti", rekao je Zaev u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu.

Izvor:beta