Priština i Beograd da odluče o podjeli Kosova

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je kasno sinoć da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podjeli Kosova, što je u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama u kojima je podjelu ocijenio kao opasnu opciju.

Delavi učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV nije pomenuo crvene linije američke strane o podjeli Kosova koje je izrekao u decembru.

On je rekao da je američka podrška Kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva i da će se nastaviti.

Na pitanje da li isključuje podjelu Kosova ili je ne isključuje, Delavi je rekao kako ne želi da govori o onome što može biti elemenat konačnog sporazuma.

"Neću govoriti o detaljima, o tome u kojoj će se sali ili okruglom stolu to dogoditi. Posebno ne ako to treba da prethodi diskusiji u kojoj bi trebalo da bude veće prisustvo kosovskih političkih partija. Svi treba da uđu u igru i da govore o ovim stvarima", kazao je Delavi.

"Kosovo treba da utvrdi svoje ciljeve, treba da se potrudi da se postigne neka vrsta konsenzusa oko tih ciljeva i to su pitanja na kojima sam usredsređen sada", kazao je on.

Upitan da li treba da bude crvenih linija i sa kosovske strane u dijalogu sa srpskom, američki ambasador je rekao da je na Kosovu da pronađe koji su njeni ciljevi.

"Mislim da je Kosovo sada u jedinstvenom istorijskom trenutku kada može da osigura svoju budućnost, budućnost djece i da ostavi iza sebe nervozu, tenzije i protivrječnosti koje su bile u odnosima između Kosova i Srbije posljednjih godina. Mislim da je značajno da se usredsredimo kako da budućnost svih građana i Kosova i Srbije bude bolja i kako da se pronađu načini normalizacije odnosa na čemu smo radili dugo vremena", kazao je Delavi.

Izvor:rtcg