Jugoslavija nije željela Evroviziju 1990. godine (video)

 Rajko Dujmić, kompozitor iz Hrvatske, autor je jedine pobjedničke pjesme Jugoslavije na Evroviziji. Te 1989. godine grupa Riva na čelu sa Emilijom Kokić, pobijedila je na Evroviziji održanoj u Švajcarskoj pjesmom “Rock me”. Međutim, u Zagrebu, koji je dobio zadatak da ugosti evropvizijske učesnike 1990. nisu s radošću primili tu vijest.

Dujmić je nedavno, skoro trideset godina od pobjede, otkrio kako čelni ljudi u Jugoslaviji, zaduženi za organizaciju Evrovizije u Zagrebu, nisu bili najsrećniji zbog tog zadatka. 

“U Hrvatsku radio-televiziju tada sam doveo cijeli svijet, cijelu Evropu. Međutim, nisam dobio pozivnicu i nisam dobio stolicu na kojoj ću sjediti i gledati predstavu. Tada je Goran Radman rekao: ‘Koja je to budala, taj Dujmić, koja je televiziju bacila u ovoliki trošak’. Nažalost, po tome ću pamtiti taj Eurosong 1990. godine”, otkrio je kompozotor, dugogodišnji frontmen grupe Novi fosili.

Dujmić je autor svih velikih hitova benda koji je važio za jedan od najpopularnijih u Jugoslaviji.

“Što se tiče inspiracije, pa jednostavno, sve moje pjesme su istina. Nema laži ni milimetra. To je moj život, život mojih prijatelja. Nešto što sanjam, promatram, što proživljavam. Tu pronalazim inspiraciju. Recimo pjesma „Za dobra stara vremena“ bila je prva zajednička pjesma Steve Cvikića i mene, koji je bio DJ u Salonu. Do četiri ujutru čekali smo dostavu Coca-Cole. Rekao sam mu: „Čuo sam da pišeš tekstove“. I tražio sam mu da ih vidim. I on mi je izvadio tekst „Za dobra stara vremena“ i još jednu. I rekao sam mu: „Ova pjesma će biti hitčuga!“ Nije mi vjerovao. A zaista je bila. I ostala”, otkrio je on.

 

Izvor: azramag.ba