O njima je pričala cijela Evropa: Sjećate li se grupe Sestre?(video)

Dragan Bjelogrlić najavio je još jedan ambiciozni projekat. Naime, ove jeseni počeće da se prikazuje druga sezona serije “Sjenke nad Balkanom”. Osim o radnji i novim glumcima, pričaće se sigurno i o muzičkim gostima tog uspješnog prijekta. Pjesmu je za “Sjenke” ovaj put otpjevao muzički sastav Sestre iz Slovenije.

Pjesma “Barjak”, koju je radio slovenački kantautor Manjifiko, oslikava istorijske okolnosti u Evropi sredinom tridesetih godina prošlog vijeka.

Posebno je zanimljivo da su Sestre drag queen muzička grupa tj. čine je muškarci koji se oblače kao žene zarad javnog nastupa. Grupa je pažnju privukla na Evroviziji 2002. godine, sa pjesmom “Samo ljubezen”.

Sestre su počele da pjevaju pod imenom Štrumpant’l Sisters u sastavu: Miss Marlena, Dafne i Šarlota. Šarlota, međutim, napušta trio i na njeno mesto dolazi Emperatriz, koja je do tada bila šminkerka u grupi.

Štrumpant’l Sisters su počele da pjevaju pred LGBT publikom u klubovima u Ljubljani. Njihova pobjeda na nacionalnom takmičenju za predstavnika Slovenije na Evroviziji izazvala je buru reakcija u katoličkoj slovenačkoj javnosti. RTV Slovenija, organizator takmičenja, namjeravala je da stavi veto na izbor “Sestara” kao predstavnica na Eurosongu, ali LGBT organizacije su protestovale, pa je slučaj dospio do Evropskog parlamenta, čiji su zvaničnici i zvaničnice izrazile zabrinutost za jednaki tretman LGBT osoba i poštovanje prava manjina u Sloveniji. RTV Slovenija je naposlijetku odlučila da prizna pobjedu Sestara, a na Evroviziji su, pored popularnosti, osvojile 13. mjesto, a nastupale su obučene kao stjuardese.

Grupa i dan danas nastupa po Sloveniji i širom Evrope na žurkama posvećenim Evroviziji.

Izvor: Cdm