Pavić o Samardržiću: Bio je glumac s kojim sam na televiziju ušao na velika vrata(video)

Doajen jugoslovenskog glumišta Ljubiša Samardžić napustio nas je na današnji dan prije dvije godine. Čuveni Smoki preminuo je 8. septembra 2017. nakon teške bolesti u 81. godini.

Veliki umjetnik ostvario je više od stotinu filmskih uloga, od kojih se izdvajaju one u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”… Godine 1967. dobio je glavnu glumačku nagradu Volpijev pehar na Venecijanskom filmskom festivalu za rolu u filmu “Jutro”.

“Nebeska udica”, “Nataša”, “Ledina”, “Jesen stiže dunjo moja”, neki su od filmskih naslova s kojima se proslavio i kao reditelj.

Pemtimo ga i kao Boška Simića iz serije “Policajac s Petlovog brda”, ali njegovu TV karijeru obilježila je uloga Borivoja Šurdilovića u seriji “Vruć vjetar” iza koje stoji Siniša Pavić.

“Ljubiša je bio glumac s kojim sam na televiziju ušao na velika vrata. On je u “Vrućem vetru” kao glumac snimio više od 90 posto kadra. Šurda je obilježio početak moje karijere, ali i njegovu, koja je bila velika. Borivoje Šurdilović će ostati njegov zaštitni znak i kao takav ostaje prepoznatljiv u svim zemljama bivše Jugoslavije. Dvije godine je već prošlo, a ja nemam utisak da ga nema. Drago mi je što smo napravili nešto dobro na osnovu čega će nove generacije moći da vide kako smo mi nekada živjeli. Uz “Vruć vetar”, Ljubiša će i dalje nastaviti da živi”, kaže Pavić.

Izvor: Cdm