Bekjarev: Mladi hoće pošto poto da glume, a ne znaju ko je bio Nušić

Glumac Ivan Bekjarev jedan je od onih umjetnika koji su svoju karijeru gradili isključivo na vrhunskim ulogama. Gotovo je nemoguće nabrojati sve filmove, serije i pozorišne predstave kojima je dao svoj pečat, a da pritom budete apsolutno sigurni da niste neki od naslova izostavili.

Ivan ove godine obilježava 51 godinu kako je aktivan u svijetu glume. I nakon pet decenija uspješne karijere, i dalje s jednakim žarom igra svaku svoju ulogu. 

Bejkarev je jedan od onih glumaca koji smatraju da se karijera gradi i na odbijenim ulogama.

“Odbijao sam uloge. Nekad jednostavno morate da odbijete nešto zbog dostojanstva, honorara koji je ispod svakog nivoa ili vam se uloga ne sviđa. Uloge odbijate iz raznih razloga. Međutim, uvijek sam se trudio da nađem razlog da pristanem, a ne da odbijem. Prije svega, dok ne pročitam tekst, ništa nisam odbio, a kada pročitam onda jesam, tu i tamo nešto”, rekao je on. 

Bekjarev je pored uspješne glumačke karijere, dugo bio i profesor na Akademiji umjetnosti BK u Beogradu. Kaže da je razočaran mladim ljudima jer žele da budu glumci, a ne znaju ko je Nušić.

“Osnovno što sam pokušao da ih naučim je da rade. Danas dolaze djeca iz srednje škole, ne znam kako je kod vas, ali moje iskustvo pokazuje da dolaze potpuno bez radnih navika. Misle da će sve lako, da je glumački posao lagodan, da će brzo postati popularni i da će brzo imati mnogo novca. Prvo što im ja kažem je: „Još imate vremena da odustanete.“ Okupim ih, a zatim im kažem i o drugoj strani medalje, a to je da otprilike ne znam nijednog glumca da se raspada od para ili da je preko noći postao popularan. Jednostavno od prvog dana pokušavam  da im usadim radnu naviku, navikavam ih da rade i tokom cijelog školovanja mi je to osnovno. Bombardujem ih zadacima i apsolutno, ako treba, izbacujem s časa onoga ko nema zadatak. Tako pokušavam da nadoknadim sve ono što su propustili u srednjoj školi, jer srednja škola je sve manje srednja škola, a sve više se završava preko veze, bilo političke, rođačke, ovakve ili onakve. U svakom slučaju, posljedica toga je da su oni završili srednju školu, a nisu naučili da rade. Misle da je glumački posao lak”, ispričao je Bekjarev.

 

Izvor: azramag.ba