Snimanje filma o Tomi Zdravkoviću nastavljeno u Herceg Novom

U Herceg Novom će na nekoliko lokacija naredna četiri dana biti snimani kadrovi za film o najvećem boemu jugoslovenske estrade, tzv. „princu tuge“ Tomi Zdravkoviću. Snimanje filma počelo je krajem jula u Srbiji i trebalo bi da bude okončano do oktobra.

Na pitanja novinara juče su u Gradskoj kafani odgovarali producent filma i režiser, Dragan Bjelogrlić i glavni glumac, kome je povjerena uloga Tome Zdravkovića, Milan Marić.

Ideju za snimanje filma Draganu Bjelogrliću je dao je još prije pet godina dugogodišnji prijatelj i saradnik Željko Joksimović.

“To je bilo baš vrijeme kada su mu podizali spomenik i kada je izašla knjiga o njemu. Priznajem da sam odmah prihvatio. A kome god kažem da radim film o životu Tome Zdravkovića niko me nikada nije pitao zašto baš o njemu. A svi su rekli, to je super, što je vrlo čudno i zanimljivo”, kazao je Bjelogrlić.

Israživao je, upoznao se sa njegovim životom, znao je samo generalno njegov život, pjesme, legende. To je vrlo zanimljiva i kontraverzna biografija, dodao je on:

“Kad se čovjek upozna sa njegovim životom, shvati zašto su njegove pjesme, takve kakve jesu, tužne”, objašnjava Bjelogrlić, dodajući da su njegove pjesme specifične i da se vezao za njegovo djelo iako ne sluša narodne pjesme.

Zdravković je imao poseban senziment princa tuge, kojim odišu sve njegove pjesme. One bude posebne emocije kod vas.

“Normalno je da vas takav čovjek zainteresuje. Još kad znate neke podatke o kontraverzama koje su ga pratile, o tim ogromnim kockarskim gubicima, o pet žena koje je imao i danima i noćima koje je provodio u kafani. Ljudi s kojima se družio, koji su ga voljeli i cijenili dobijete širu sliku o zanimljivom čovjeku”.

Razlog zašto je izabran Herceg Novi za snimanje filma o Tomi Zdravkoviću je zbog lokacija i gostoprimstva grada, spremnosti da pomogne. Toma je mnogo puta nastupao u Herceg Novom, a prvi je narodni pjevač koji je napravio koncert…Pjevao je u kafančinama i pravio je solističke koncerte.

“Riječ je o priči koja se vezuje za njegovu treću suprugu koju je upoznao tako što je ona bila pobjendica na izboru Miss Jadrana, a Toma je bio u žiriju. Kako mu nije bilo potrebno mnogo da se oženi oni su se vrlo brzo uzeli, poslije par dana. Postoji tu i drama. Poslije tog braka napisao je pjesmu „Dotako sam dno života“, priča Bjelogrlić.

“Snimanje filma počelo je u Srbiji početkom jula. Snimanje će biti završeno krajem okrobra, ali premijeru na žalost ne mogu predvidjeti, zbog uslova korone, a ako bude sve kako treba i bioskopi budu radili film će biti pred gledaocima poslije Nove godine”, odgovorio je Bjelogrlić na pitanje.

On je objasnio i da prave priču o Tomi za ljude koji ga ne znaju. Svjestan je da će se mnogi poslije filma javljati da kažu da to nije tako, ali sigurno je da su svi ključni doživljaji u njegovom životu tačno preneseni. Uvjeren je da da on kao reditelj koji sve kreira i koji je sve sa Joksimović smislio, uspio da prenese emociju u filmu koju nosi i njegove pjesme.

Uloga „princa tuge“ Tome Zdravkovića povjerena je mladom glumcu Milanu Mariću. Glavni razlog zbog kojeg je prihvatio ulogu bio je kako kaže izazov, iako kako je istakao, fizički ne podsjeća na njega. Uzevši u obzir da su snimanja na „polovini plovidbe“, teško je kako kaže govoriti kako se snalazi u svemu tome. Scenario je kako kaže živa stvar i otvara pitanja i stvari, nije striktno „zakucan“ jer se dosta stvari istražuje usput:

“Kao neko ko igra Tomu dosta stvari pokušavam da sklopim, otvorim, scenario vuče sve što jeste bio Toma sa njegovim životom. Bio je jedinstven počev od njegovog djetinjstva kao talentovanog klinca kog je Silvana izvukla iz Leskovca, odvela u Tuzlu, pa preko cijelog tog njegovog puta gdje postaje jedan od najvećih jugoslovenskih pjevačkih zvijezda, zatim njegovog ljubavnog, privatnog burnog života, prijateljstva sa alkoholom, ženama, kockom…“, kazao je Marić.

Iako glumi pjevača, pjesme će u filmu ipak pjevati profesionalni pjevači, za što je zadužen drugi producent, Željko Joksimović.

On je ocijenio da je riječ o kompleksnom filmu, s obzirom da želja nije samo prikaz njegovog života. Ako su se za nešto opredijelili u filmu onda je to „što je to što se u meni zove tuga“, kao vodilju filma:

„Ne možete 35 godina života temeljno obrađivati u filmu, ali ako smo se za nešto opredijelili da radimo temeljno ondo je ta tuga. To je nešto poprilično iscrpljujuće i izazovno. Jer logičan odgovor tijela je bježanje od tuge i odbrana. I privatno u životu svako od nas kad dođe u neku tešku fazu logično je da cio organizam pokušava da se odbrani. To je nešto u što smo najvjerodostojnije ušli, nešto što zovemo dert, tuga, boemstvo….cjelokupan kolaž svega i svačega iz njegovog života…. On je stvarno živio to što je pjevao, nije bilo foliranja…. Suštinski dio njegovog repertoara su one u kojima opjevava svoj život. Zato je to toliko jako, traje i živi istim žarom i nakon njegove smrti kroz generacije koje nijesu znale ko je Toma i vrijeme u kojem je pjevao i živio“, ocijenio je Marić.

Pored Tome Zdravkovića, u filmu će se pojavljivati mnogi poznati iz tog vremena, poput Silvane Armeulić, Dragana Nikolića, Predraga Živkovića Tozovca, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića i drugih. Uloga jedne od Tominih žena, crnogorske porijeklom, povjerena je Mileni Radulović, Silvanu Armenulić igra Tamara Dragičević, Tominu majku igra Mirjana Karanović, oca Boda Ninković, Lepu Lukić igraće Olja Bacić.

Režiju potpisuje Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac, scenaristi su Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac i Maja Todorović. Za muziku je angažovan Željko Joksimović koji je ujedno i drugi producent. Izrada kostima povjerena je Borisu Čakširanu.

Film će se osim u Herceg Novom snimati u Valjevu, Beogradu, Perlezu, Tari, Barandi, Pančevu, Prijepolju, Dolovu i Zrenjaninu.

 

Izvori foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić