Pola vijeka od smrti Džimija Hendriksa

Danas se navršava 50 godina od smrti kultnog američkog gitariste Džimija Hendriksa čija je originalna i neobična tehnika sviranja i poslije pola vijeka inspiracija za mnoge muzičare.

Hendriks rođjen je 1942. godine u Sijetlu, a preminuo je iznenada 18. septembra 1970. u Londonu. Smatra se jednim od najtalentovanijih i najuticajnijih gitarista u istoriji rok muzike.

Ljevoruki gitarista upamćen je po albumima "Are You Experienced?" (1967), "Axis: Bold as Love" (1968) "Electric Ladyland" (1968), "Smash Hits" (1969) i "Band of Gypsys" (1970).

Njegovi najpoznatiji hitovi su između ostalih "Hey Joe", "Voodoo Child", "Little Wing", "Crosstown Traffic" i "Purple Haze".

Kuća Soni saopštila je nedavno da će ponovo izdati njegova dva albuma pod nazivom "Electric Ladyland, Experience Hendrix".

Hendriks je bio poznat po maestralnim improvizacijama na koncertima i izvođenju američke himne "The Star-Spangled Banner" na čuvenom festivalu Vudstok. Muzičar je tada koristio posebne efekte na svojoj gitari oponašajući zvuke bombardovanja i rata.

Jedan je od prvih gitarista koji je koristio specijalne efekte kao što su distorzije i pojačala sa povratkom zvuka (audio feedback).

Poslije njegove iznenadne smrti u 28. godini izdato je nekoliko njegovih albuma. Njegova tehnika sviranja inspiracija je za mnoge muzičare, mada brojni kritičari smatraju da nema "pravog" nasljednika.

Časopis Roling stoun ga je 2003. godine stavio na prvo mjesto rang liste "100 najvećih gitarista svih vremena".

"Džimi Hendriks je vjerovatno bio najveći instrumentalista u istoriji rok muzike. Hendriks je proširio opseg i rječnik električne gitare na područja koja se nikada ranije nijesu bavila muzikom. Njegov bezgranični pogon, tehnička sposobnost i kreativna primjena efekata poput vah-vah pedala i izobličenja zauvijek su promijenili zvuk rokenrola", navodi se u jednoj od biografija muzičara.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić