Merilin Monro, tragedija jedne zvijezde i mit koji živi

Šest decenija nakon prerane smrti jedne od njaboljih i najljepših glumica svih vremena, Merilin Monro, fatalna platinasta plavuša, pjevačica i model, rođena kao Norma Džin Mortenson i dalje fascinira, a njen lik, djelo, sudbina, nerazjašnjena smrt i danas okupiraju svjetsku javnost.

Od tog 5. avgusta 1962. godine kada je svijet obišla vijest da je u 36. godini nađena mrtva u svojoj sobi, kontroverze i intrige u vezi s njenim ljubavnim životom, ali i smrti, a koje su išle i do Džona Kenedija, američkog predsjednika i njegovog brata, punile su stranice svih svjetskih časopisa.

Merilin Monro je možda morala da umre tog 5. avgusta, ali u tom istom trenuktku rodila se legenda. Bila je jedna od najvećih zvijezda sredinom 20. vijeka zahvaljujući i komedijama "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milionera", "Princ i igračica", "Majmunska posla" i "Neki to vole vruće". Za ulogu u tom filmu dobila je Zlatni globus.

Njen lik i ime prisutni su svuda, a čuveni portret iz 1964. godine, Endija Vorhola, u maju je prodat na aukciji za 195 miliona dolara, čime je postavljena nova rekordna cijena jednog umjetničkog djela nekog američkog umjetnika. Taj isti čuveni lik našao se i na Er max patikama Nike Varhol/Monroe a postao je i Lego reprodukcija od 3.000 komada, dvije futurističke kule u Ontariju nazvana su njenim imenom... I fabrika Matel napravila je Barbiku Merilin Monro.

Prije čuvenog pisca Artura Milera bila je dva puta u braku, prvi put se udala sa 16 za radnika u fabrici aviona Džejmsa Dafertija, a nakon toga za bejzbol zvijezdu Džoa Dimađoa, od kojeg se brzo razvela zbog mentalnog nasilja.

Jedanaest godina stariji Artur Miler i ona vjenčali su se 1956. godine, a pet godina kasnije ostala je u drugom stanju. Nažalost, imala je spontani pobačaj, a potom još dva puta, što je jedan od razoga zašto je polako postajala labilna, a što je kulminiralo na snimanju filma "Neprilagođeni".

Miler je scenaro za taj film upravo pisao za nju, a riječ je o filmu u kojem se nestabilna žena zaljubljuje u starijeg čovjeka.

Umjela je da kaže "u Holivudu ti plaćaju hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za dušu".

Prilikom izlaska sa psihijatrijske klinike na pitanje novinara odgovorila je pitanjem da li izgledam srećno?

"Kažem vam: u djetinjstvu me niko nije želio. Pred vama je usamljena djevojka koja ima ideju da se probudi i nađe način kako da san postane stvarnost. Ja sam Merilin Monro, i to je moja priča o Pepeljugi".

Detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima jer ju je otac ostavio, a majka je poslata u bolnicu za mentalno oboljele, zato i ne čude njene ijreči: "Niko mi nikad nije rekao da sam lijepa dok sam bila djevojčica. Svim djevojčicama treba reći da su lijepe, čak i ako nisu!".

Postala je poznata 1945. godine, tada je bila san svih fotoreportera i te godine pojavila se 33 puta na naslovnim stranicama prestižnih magazina. Naredne godine lovac na talente Ben Luon joj je ugovorio audiciju u filmskoj kući 20th Century Fox, nakon čega je dobila ugovor i nedjeljnu platu od 125 dolara. Promijenila je ime, počela je da snima filmove, među kojima je i "Sve o Evi"...

Pomogla je karijeru Ele Ficdžerald, obećavajući vlasnicima kluba da daju šansu talentovanoj "crnoj pjevačici", a zauzvrat će biti u klubu svake večeri. Ela Ficdžerald i danas, više od četvrt vijeka nakon smrti, važi za kraljicu džeza.

Alkohol, narkotici, tablete... gubljenje uloga u filmovima i često bolničko liječenje ruinirali su joj život. U maju 1962. imala je posljednji javni nastup pevajući rođendansku pjesmu predsjedniku Džonu Kenediju.

U policijskom saopštenju pisalo je da je izvršila samoubistvo.

Autopsija je pokazala da je umrla od "akutnog trovanja barbituratima". Bočice sa pilulama nađene su pored njenog kreveta, ali ne i čaša s vodom s kojim bi ih popila. Čudno je bilo i to što u njenom stomaku, kako su pisali mediji, nije bilo ostataka pilula, ali i to što je služavaka Junis Murej vremenom mijenjala iskaze.

Prijatelju Frenku Sinatri se povjerila da Kenediju nije bila ništa više od tijela. Kratku aferu imala je sa čuvenim francuskim pjevačem Ivom Montanom.

Mnogi smatraju da je Džo Dimađo bio njena najveća ljubav, a i on se, za razliku od Milera i Dafertija nikada nakon nje nije oženio. Organizovao je njenu sahranu i nije pozvao nikoga iz Holivuda jer su je "oni samo povređivali".

Bez ozbira na čuveni hit Eltona Džona "Good Bye, Norma Jean" vrijeme je pokazalo da još nije došao dan da se svijet oprosti od, prema ocjenama Američke filmske idnustrije, jedne od 10 najboljih glumica u istoriji čovječanstva, a što između ostalog i potvrđuje film "Blonde", sniman sa budžetom od 22 miliona dolara, a čija se premijera na Netfliksu očekuje krajem septembra.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković