Serija Seks i grad slavi 20. rođendan, a ovo su činjenice koje o njoj niste znali

Prva epizoda danas kultne serije “Seks i grad” emitovana je 6. juna 1998. godine na HBO-u, a posljednja je prikazana u februara 2004. Uzbudljive epizode s Mirandom, Keri, Samantom i Šarlot zalijepile su milione širom svijeta za male ekrane i postale pravi hit. Iako je od posljednje epizode prošlo 14 godina, za serijom i dalje ne jenjava interesovanje.

Produkcija danas obilježava puna dva desetljeća od nastanka kultne serije, a tim povodom mi smo za vas pripremili nekoliko činjenica koje možda do sada niste znali o ‘Seks i gradu’.

1.  Lik Keri Bredšo zapravo postoji

Scenarij za seriju nastao je prema romanu Kendis Bušnel koja je u knjizi stvorila pseudonim Keri Bredšo kako joj roditelji ne bi čitali o seksualnom životu. Dakle izmišljeni lik kolumnistkinje koju je igrala Sara Džesika Parker  zapravo postoji.

2.  Mnogi tv kanali htjeli su seriju

Iako je serija emitovana na HBO-u, scenario Darena Stara zainteresovao je mnoge televizijske kuće. Jedna od njih je i ABC koji se žestoko borio za preuzimanje emitiranja. Na koncu je pobijedio HBO jer je reditelju ponudio više kreativne slobode. Zanimljivo je i da je ‘Seks i grad’ unio velike promjene na popularni kanal koji je do tada bio poznat po pretežno muškom sadržaju.

3.  Sintija Nikson morala je da promijeni izgled za ulogu

Za vrijeme audicija za glavne glumice Sintija bila je plavuša. To se nikako nije svidjelo i uklapalo u rediteljeve zamisli koji je već imao odabrane dvije plave glumice- Saru i Kim Katral. Zbog toga je dao uslov Sintiji da oboji svoju kosu u crveno, na što je ona pristala.

 4.Sara je neodlučna bila oko ulaska u projekat

Središnji lik serije, ulogu Keri dobila je mlada Sara koja je u to vrijeme imala mnogo obveza. Osim glumačkih projekata, u to je vrijeme planirala i vjenčanje sa svojim današnjim suprugom Metjuom Broderikom. Strahovala je da će ulaskom u projekt ‘Seks i grad’ izgubiti mnogo vremena. Iako neodlučna, Parkerova je ipak prihvatila ulogu, a jednom kada je shvatila da ova serija nije kao i ostale posložila je svoje prioritete. Ostala je u Njujorku u koji se od tada zaljubila.

5.  Kim Katral bila je veliki izazov

Prije no što su joj ponudili ugovor, produkcija je bila zabrinuta kako će se Kim uklopiti u ulogu Samante Džouns. Zapravo, najviše su ih zabrinjavale njene godine jer je tada u svojim 40-tima već bila starija od ostatka ekipe. No, nakon prvih proba, Kim je sve oduševila te svojevremeno postala jedan od omiljenih likova poznata po svom slobodnijem ponašanju i neuobičajenim seksualnim stavovima.

6.  Miranda i Siv nisu prebliski u privatnom životu

U seriji su možda glumili sudbinski zapisane partnere koji uprkos brojnim krizama i razlikama na koncu pobijede sve prepreke i postanu skladan bračni par, no Miranda i Stiv (Dejvid Eigenberg) nisu bili previše bliski kada su se kamere ugasile. Njihov je odnos bio isključivo poslovne prirode.

7.  Serija je popularizirala neke dijelove Njujorka

U gotovo svakoj epizodi serije mogao se vidjeti neki novi bar, klub ili restoran što je oduševljavalo turiste koji bi bezglavo tražili upravo to mjesto došavši u “Veliku jabuku”. Isto tako serije je popularizovala poslastičare Magnolia Bakery, ali i Cosmopolitan koktel koji je postao svojevrsni zaštitni znak Njujorka.

Iako je serija završiena još 2004., i dalje je popularan autobuski obilazak Njujorka inspiriran ‘Seksom i gradom’. Toliko je popularan među turistima da vozi 7 dana nedjeljno te posjećuje lokacije poput pekare Magnolia i stepenica ispred stana u kojem je živjela Keri. Stan je prodat 2012. za više od devet miliona dolara.

Zanimljiva činjenica je i da su svi kokteli ispijeni na setu bili lažni i bezalkoholni.

S druge strane bilo je i negativnih uticaja emitovanja. U jednom periodu Samanta je stanovala u središnjem dijelu Menhetna, kvartu Meatpacking district, a loš prikaz naselja u seriji mnoge je odgurnuo od tog dijela grada.

8.  Moda kao peti lik serije

Kako je i sama Parkerova jednom prilikom izjavila, moda je u seriji bila peti glavni lik. Izuzetno se pazilo na odjevne kombinacije glavnih glumica koje su trendove predstavljale na sebi svojstven način. Moda je između ostalog bila i velika ljubav njihovih likova te česta tema serije.

Jedna od zanimljivijih činjenica je da je Sara provodila je i do 18 sati dnevno u štiklama, a jedini odjevni predmet koji vidimo dvaput u seriji je krzneni kaput iz prve sezone koji Keri nosi i u posljednjoj epizodi. Niko od glavnih likova nije obukao istu kombinaciju dvaput.

Isto tako, famozna roza suknja od tila u kojoj se Keri pojavljuje na uvodnoj špici i dan danas je u ormaru izvršnog producenta, Majka Patrika Kinga.

izvor:cdm