Zarađuju milione, velike turneje donose velike prihode

Velika imena muzičke industrije glavni dio svojih prihoda zarađuju od turneja, pokazuje lista specijalizovanog američkog časopisa Bilbord na kojoj se nalazi 50 muzičara sa najvišim prihodom.

Prema istraživanju na vrhu liste zarada muzičara u SAD 2017. godine nalazi se irska grupa U2.

Pjevač Bono i njegova grupa su tako na teritoriji Amerike zaradili oko 54,4 miliona dolara, od čega je 94 odsto zarade došlo od njihove gigantske turneje, kojom su na prepunim stadionima obilježili 30. godišnjicu mitskog albuma “The Joshua Tree”.

U eri širenja striminga i stagnacije prodaje albuma turneje generišu 80 odsto prihoda 50 muzičara sa najvećom zaradom.

Zvijezda kantri muzike Gart Bruks (56) je na drugom mjestu po zaradi prema Bilbordu.

Čovjek sa kaubojskim šeširom je inkasirao 52,2 miliona dolara prošle godine u svojoj zemlji, najviše zahvaljujući velikoj turneji započetoj 2014. godine.

Grupa Metalika se nalazi na trećoj poziciji sa zaradom od 43,2 miliona dolara.

Prva žena na ovoj listi Lejdi Gaga i prvi reper Kendrik Lamar, ovogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade, su po zaradi na šestom i trinaestom mjestu.

Samo dva muzičara koji nisu išli na turneje 2017. godine nalaze se na ovoj listi, kralj striminga Drejk koji je 37. na listi sa zaradom od 8,6 miliona dolara preko onlajn platformi.

Tu je i Tejlor Svift, koja je 48. mjestu i čiji glavni prihodi su došli od prodaje tradicionalnih CD-ova i preuzimanja njene muzike sa interneta.

Izvor:Cdm